Ćudić poručila Krišto: Ravnopravnost naroda se nipodaštava gdje je HDZ na vlasti

Vijesti 13. sep 202216:51 0 komentara
N1/FENA (Montaža BeFunky)

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i kandidatkinja za državni parlament Sabina Ćudić reagovala je na današnje izjave Borjane Krišto (HDZ), kandidatkinje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je izjavila u Jajcu da je BiH državna zajednica tri konstitutivna naroda.

Ćudić je, između ostalog, rekla da BiH nikada nije vlastiti suverenitet prenijela niti na jedan narod.

“Znamo da je to ono čemu HDZ teži, da jedan narod ima potpunu vlast na jednom dijelu teritorija. Protiv toga ćemo se svim sredstvima boriti. Svaka naša građanka i svaki naš građanin moraju imati jednaka prava na svakom pedlju naše zemlje i niko ne smije biti diskriminiran jer je pripadnik nekog od konstitutivnih naroda ili ostalih. Narodi su ti čiji je suverenitet utkan u državnost BiH uz garanciju njihove ravnopravnosti. Ta ravnopravnost se danas nipodaštava u ogromnoj mjeri tamo gdje je HDZ na vlasti. Na tlu Evrope ste se potrudili da ukinete Evropske vrijednosti. Upravo tu gdje ste se okupili vlada aparthejd u vidu dvije škole pod jednim krovom protiv čega su se svim srcem borili upravo hrabri srednjoškolci Jajca”, istakla je Ćudić.

Naglasila je da upravo ti srednjoškolci odlaze iz BiH zbog HDZ-ove nazadne ideologije krvi i tla.

“O nekim od najtužnijih scena našeg obrazovanja pisano je prije četiri dana. Pisano je o djeci Jajca koja se na odmorima druže, a kad zazvoni razdvajaju se po etničkom kriteriju. Pitaju svoje roditelje i nastavnike zašto ih razdvajaju a oni im to ne znaju objasniti. U oktobru dolazimo i omogućit ćemo im zajedništvo”, poručila je Ćudić.

Podsjetimo, Krišto je danas na skupu u Jajcu nazvala BiH državnom zajednicom, što zapravo ona nije. Također je pozvala i na izmjene Izbornog zakona kojim će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

Jajce: Krišto BiH nazvala državnom zajednicom, Čavara pozvao na odbranu slobode

“Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH. Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda. Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda. Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost. Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je reko u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, kazala je tim povodom Krišto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!