Ćurak: Nema sreće u nacionalističkim vizijama Bosne i Hercegovine

Vijesti 29. jan 202421:47 4 komentara

Univerzitetski profesor mirovnih studija i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH Nerzuk Ćurak gostujući u programu N1 rekao je da razlike u Bosni i Hercegovini ne smiju biti prepreka zajedničkom djelovanju poručivši da je nemoguće bilo šta konstituirait bez razgovora.

Dodao je da iz “određenih centara se odašilju ideje da je svaki razgovor s drugim izdaja”.

“To je rezultat deficita političke kulture. Žao mi je da ne postoji neka vrsta političkog saveza između pozicije i opozicije u smjeru gradnje boljeg društva. Primjećujem nestrpljivost kod aktuelne opozicije da sruše aktuelnu vlast koliko je sutra”, rekao je.

Govoreći za N1 u povodu nove knjige “Sjećanje i poricanje: od ZAVNOBiH-a do naših dana” Ćurak je dodao:

“Naš je problem što su već tri decenije naše razlike inforsriana prepreka zajedničkom djelovanju, a bez takvog djelovanja nije moguće konstituirati uspješnu političku zajednicu”, rekao je te se osvrnuo na Dejtonski mirovni sporazum.

“Mirovni ugovor zaustavio je nasilje priznajući rezultate nasilja i to jeste naš najveći problem: mi moramo kroz priznanje rezultata nasilja graditi političku zajednicu. Bosnu trebamo zapravo gledati transtemporalno. Današnja dejtonska BiH je jedna politička instalacija kao što je socijalistička Bosna bila instalacija u drugom vremenu. Doći će novo doba u kome će biti nešto novo. Ali u svakom vremenu kao aksiom se nalaže sljedeće: Bosna i Hercegovina je položena u zajedništvu”, rekao je Ćurak u emisiji Izvan okvira dodajući da mračne ideologije, koje su učinile sve da ideju zajedništva unište, u konačnici nisu uspjele.

“Čak i uz politički sistem, koji je u velikoj mjeri brana zajedništvu, nisu uspjele do kraja”, dodao je.

Naglasio je važnost razumijevanja perpsektive drugog.

“Sredina je vrlina. Moramo u naše razumijevanje Bosne i Hercegovine uključiti poziciju drugog. Ovdje se svi postavljaju kao prvi, i niko ne želi biti drugi ili razumjeti drugog. A mi se ne možemo realizirati bez drugog. Bosna je položena u drugog”, rekao je Nerzuk Ćurak.

“Izgubili smo osjećaj za različitost i kolektivno smo oboljeli od hegemonijalnih nacrta”, kritizirao je.

On je rekao da ovaj pristup nije za trideset godina donio nikakvo rješenje i da ga treba zaustaviti.

“Razumijem ljude koji su svakodnevno izloženi teroru nacionalizma pa posumnjaju da li uopće postoji druga stvarnost. Ali ta druga stvarnost je sam život – ne možete oktroirati život. Ne možete ukinuti ljudsku potrebu za srećom, a sreća se ne može realizirati unutar nacionalističkih vizija Bosne”, poručio je naglasivši da čak i kada biste napravili tri homogene teritorije u BiH, ne možete ostvariti autentičnu ljudsku sreću jer će vaša radoznalost zahtijevati da pređete plot.

Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, javni intelektualac, mirovni aktivist. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu vodi sljedeće kolegije: Geopolitika, Međunarodna sigurnost, Nauka o miru, Međunarodna zajednica i upravljanje konfliktima. U Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, u okviru master studija Upravljanje državom i nevladinim organizacijama, voditelj je modula Civilno društvo i nevladine organizacije. Objavio je više znanstvenih i stručnih tekstova u referentnim časopisima i zbornicima u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Sudjelovao je kao uvodničar ili pozvani učesnik s referatom na međunarodnim, regionalnim i domaćim znanstvenim konferencijama, radionicama i okruglim stolovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare