Ćutahija: Od otvaranja pregovora nećemo imati ništa ukoliko ne budemo vrijedno radili

Vijesti 22. mar 202407:42 0 komentara
N1

Odluka o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom izuzetno je bitna za ovu državu. Iako moramo ispuniti određene uslove prije definisanja pregovaračkog okvira, trebamo znati da smo napravili ogroman korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo je izjavio za Fenu direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija, komentirajući sinoćnju odluku Evropskog vijeća u Briselu.

Kako je naglasio, u Evropskoj uniji se održavaju izbori ove godine i da je odluka odložena za iduću godinu, niko ne može predvidjeti šta bi se desilo jer projekcije rezultata izbora u EU govore da će desnica ojačati i Bosnu i Hercegovinu bi dočekala puno drugačija klima i postava koja sigurno ne bi bila toliko sklona, ne samo otvaranju pregovora sa BiH, već uopšte politici proširenja EU.

– Pred Bosnom i Hercegovinom je tek sada pravi posao i od otvaranja pregovora nećemo imati ništa ukoliko ne budemo vrijedno radili na implementaciji reformi, a ako politički predstavnici budu odgovorni i shvate kakva nam se šansa pružila ovom odlukom, BiH će u dogledno vrijeme postati država kakva treba njenim građanima – zaključio je Ćutahija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!