Cvijanović na božićnom prijemu: Vjerujem da je sudbina BiH u rukama njenih naroda i građana

Vijesti 11. jan 202421:33 0 komentara
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović priredila je tradicionalni božićni prijem održan večeras u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

“Srećna sam i zahvalna svima vama što smo i ove godine okupljeni da bismo zajedno podijelili radost Božića”, kazala je obraćajući se domaćim i međunarodnim zvanicama.

Kako je poručila, upravo Božić podsjeća na ljubav, toleranciju, milosrđe, solidarnost i čovjekoljublje kao hrišćanske i univerzalne vrijednosti.

“Afirmacija ovih vrijednosti ključna je za napredak i prosperitet višenacionalnih i multikonfesionalnih zajednica kakva je i Bosna i Hercegovina. Nije tajna da narodi na ovim prostorima imaju različite poglede na prošlost, sadašnjost, kao i na budućnost. Nije tajna da slavimo različite vjerske a i nacionalne praznike niti da ne postoji gotovo nijedan događaj iz prošlosti o kojem imamo jednak vrijednosni stav. To ne znači ipak da spomenute razlike treba da budu podstrek za bilo kakve sukobe već za dodatni nivo tolerancije i međusobnog razumijevanja”,  kazala je Cvijanović.

Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH

Prema njenom mišljenju, u nekim krugovima unutar i van BiH vladaju pogrešna uvjerenja da je “entitetske granice moguće pobrisati pretvaranjem više identiteta u jedan ili da je moguće poništiti volju jednog naroda, bilo kojeg”. Drugo pogrešno uvjerenje je da sve to je moguće postići silom, dekretom, nametanjem, ‘lomljenjem stvari preko koljena’, navela je također Cvijanović.

“Duboko vjerujem da je sudbina BiH u rukama njenih naroda i građana i da se problemi mogu prevazilaziti posvećenim radom, partnerstvom i saradnjom njenih institucija na svim nivoima vlasti, bez namjere da neko nekome uzurpira ili oduzima nešto”, rekla je između ostalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!