Cvijanović: Prvo saglasnost za vojnu vježbu BiH sa Srbijom, tek onda sa SAD-om

Vijesti 06. mar 202317:51 4 komentara
Željka Cvijanović (N1)

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je u Banjaluci da je zatražila da se to tijelo izjasni o održavanju zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, prije davanja saglasnosti za vojne vježbe sa pripadnicima vojske SAD-a.

Cvijanović je rekla novinarima da o tom pitanju nije postignut konsenzus u tom tročlanom tijelu.

“S obzirom da je odbrana pitanje na kojem morate imati konsenzus, nismo imali konsenzus da te tačke budu na dnevnom redu. Nije samo moja odluka, već odluka sva tri člana da se to skine s dnevnog reda”, kazala je.

Ona je navela da je bivši saziv Predsjedništva BiH usvojio odluku o održavanju vojne vježbe sa Srbijom, koju je, kako je ocijenila, samoinicijativno otkazao doskorašnji ministar odbrane BiH Sifet Podžić, pravdajući taj potez pandemijom korona virusa.

Cvijanović je rekla da u ovom periodu i ne treba održavati vježbe tog tipa, ali da to ne znači da se pripadnicima Oružanih snaga BiH “uskraćuje da imaju svoje vježbe i budu spremni za ono što su njihovi izazovi”.

“Mislim da su vremena zla i da to sve može da pošalje pogrešne poruke”, kazala je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, iz Socijaldemokratske partije BiH, izjavio je ranije da u Dejtonskom mirovnom sporazumu “vrlo jasno” piše da vojske susjednih država ne mogu učestvovati i ne mogu biti angažovane po bilo kom osnovu u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare