Cvitanović: Dodik nije brana za Hrvate, s HDZ-om “raskidamo” ako budu bahati

Vijesti 17. jan 202209:19 > 11:57

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istaknuo je za N1 da je na snazi nastavak političkih napetosti u BiH - produbljivanje krize, nepoštivanje, nedogovaranje, blokade... On smatra da po porukama koje dolaze iz Beograda i iz Banjaluke, moglo bi to dobiti bar u jednom dijelu institucija manju nijansu i da bi se mogao odblokirati rad institucija BiH.

Hrvatsko pitanje u BiH

“Rješenje bi bio samo dogovor i kompromis oko ključnih političkih pitanja ispred i državnih interesa i svih naroda u BiH. Ostavljanje po strani stranačkih interesa, koji su često ispred državnih interesa i svih naroda u BiH, i rješavanje nagomilanih stvari sa pozicije hrvatskog političara uz izmjenu izbornog zakona, mislim da bismo dobili potpunu političku stabilnost, naročito u Federaciji BiH koju vidim kao ključ stabilnosti BiH”, istaknuo je.

Što se tiče Hrvatskog narodnog sabora, rekao je da tu ne treba tražiti raskid.

“Ja ću dok se god ne riješi hrvatsko pitanje u BiH biti najveći zagovornik i čuvatelj HNS-a, a na ostalim razinama sam spreman raskinuti sve sporazume sa HDZ-om BiH, ako budu bahati, ako ne budu poštivali sporazum”, poručio je Cvitanović.

Rekao je da se uvijek može govoriti o krizama, a da pokušava baveći se politikom biti nacionalno odgovoran.

“Mi smo kao stranka podržali izbor Vlade, proračune i izbor u hrvatski Sabor i što se tiče nacionalnog interesa dakle tu smo, ali nećemo biti tu, kada je u pitanju povećanje paušala u Travniku, ili nerješavanje pitke vode u Busovači. Treba odvojiti nacionalnu priču od ove priče”, istaknuo je.

Schmidt došao pripremljen

Naglasio je i da “dok god postoji teza da ponovo imate Željka Komšića, tonut ćemo sve dalje i među Hrvatima nema partnera za takvo nešto”.

“Kada kažem da Dodik u ovom trenutku nije brana za Hrvate za rješenje Izbornog zakona, ali blokiranje države je ogroman problem Dodika”, dodao je.

Krajem januara novi razgovori su s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst. Istaknuo je da nije optimista, a dojam mu je da je na snazi razvlačenje procesa, da bismo ušli u period od šest mjeseci prije izbora, kada prosto ne bi bilo vremena da se izmjene i dese.

O ulozi visokog predstavnika, naveo je da je evidentno da je upoznat sa političkim odnosima u BiH.

“Došao je jako pripremljen u BiH“, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad