Da li bh. građani mogu promijeniti svijest kada je riječ o ekologiji

Vijesti 04. dec 202119:14 1 komentar
N1

Iako su svi svjesni značaja ekologije; klimatske promjene i važnost očuvanja okoliša postaje među najvažnijim globalnim temama, u BiH za sada samo sporadična priča o ekološkim izazovima, aerozagađenju, deponijama i bespravnoj gradnji. O tome se govori tek kada se dogode katastrofe. Da li je vrijeme za blagovremeno reagovanje nadležnih, ali i za promjenu svijesti kod bh. građana?!

Dok ložimo sve što stignemo, nemilice bacamo smeće, objekte gradimo u koritima rijeka – za sve krivimo isključivo vlast. Sva krivica nije samo na njima, kažu ekolozi, ali je istina da vlast čini malo ili ništa da reguliše, kazni i spriječi. Tek nakon katastrofa na površinu ispliva smeće i neodgovornost.

“To je za nepovjerovati. Svjedočim kada je porast vodostaja rijeke Lepenice, Kreševice, šta se sve nalazi u vodi… dvosjedi, trosjedi, fotelje. Nemoguće da voda uđe u kuću i odnese fotelju. I evo, recimo, žali se jedan sugrađanin i pita šta možemo mi uraditi voda mu je kaže non stop u kući. Gospodine dragi, kažem mu, vi ste napravili kuću ne u vodnom dobru, nego u koritu”, kazao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak.

Nerad inspekcijskih službi samo daje povoda da se ova praksa nastavi. Također, brojne rijeke pretvorene su u kanalizacije. Spreča prednjači.

“Jedan od glavnih izvora zagađenja su urbane otpadne vode koje se bez prethodnog tretmana ispuštaju direktno u vodotok. Također, izvor zagađenja su industrije”, kazala je Nezafeta Sejdić, Agencija za vodno područje rijeke Save.

Građani rijetko izražavaju svoj protest jer su, kažu ekolozi, svjesni da ima i njihovog uticaja. No, ponekad pravdu uzmu u svoje ruke.

“To je samo jedan u seriji projekata malih i srednjih hidroelektrana koje možemo zajedno da gradimo”, kaže Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

“Nevezano za ove dvije hidroelektrane Bajina bašta i Zvornik, ta uzurpacija traje od 2008. godine. Srbija je, ne pitajući BiH, razgovarajući sa RS i pravila sporazume uvodila Italijane i Nijemce… To što oni sad rade je tipičan primjer licemjerstva i nekorektnog ponašanja od strane ljudi iz Srbije. Ide se na sistem horuk”, dodao je Hilmo Šehović, ekspert za energetiku i okoliš.

Ovakva, kaže Šehović, uzurpacija hidropotencijala ne smije proći bez konkretnog djelovanja. I još je mnogo ovakvih primjera, ekoloških bombi koje nam prijete, za koje se zna ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare