Da li će deficit dovesti do rekonstrukcije Vlade KS i jesu li upitne porodiljne i druge naknade?

Vijesti 22. okt 202417:36 0 komentara
N1

Da li će doći do rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo i hoće li se "kola slomiti" na ministru finansija KS Afanu Kalamujiću? Je li realno očekivati da Kanton Sarajevo dobije nazad milionska sredstva koja su mu oduzeta ponderom?

Ministar Kalamujić kazao je za N1 kako će se boriti da ova sredstva budu vraćena Kantonu Sarajevo barem djelimično. Dok neki tvrde da je to priča koja nije realna, Kalamujić je oprezno optimističan.

“Mi se moramo boriti. KS je oštećen. Možda prethodni ponder nije bio fer prema nekim kantonima. Veliki broj zastupnika iz KS je član Doma naroda FBiH i ne vidim razlog zašto ne bismo ponovo nametnuli tu temu. Ima studija koji je uradio Ekonomski institut i koja govori o tome”, rekao je Kalamujić u Danu uživo.

Zaduženja Kantona Sarajevo

Govoreći o zaduženju Kantona Sarajevo, naveo je kako napravljen presijek na pola godine i da zaduženje iznosi 504 miliona KM glavnice. No, tu su i penali koji se plaćaju za kredite koji nisu povučeni za određene projekte.

“Do sada je plaćeno oko 3 miliona KM penala“, rekao je, a na pitanje zbog čega ta sredstva nisu povučena, odgovara: “To je pitanje za resorne ministre. Mogu ponuditi samo objašnjenja koja sam pitao i sam. Često su to rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koj is enažalost otegnu planski.”

Za projekte u 2024. godini planirana su zaduženja od 49,2 miliona KM.

“Ove godine smo planirali 107 miliona KM za zaduženje, ali neće doči do toga. Od dijela projekata se odustalo, a dio ćemo izvršiti prenamjenu kredita”, dodao je.

Gdje je rupa u budžetu i šta ju je uzrokovalo?

“Deficit je period 2023. godine i on je dijelom pokriven suficitom iz 2022. godine, u totalu sada iznosi 44 miliona KM. Uzrokovan je prije svega ponderom na osnovu kojeg su smanjeni prihodi od PDV-a za KS. Kao ministar finansija ću planirati sredstva za saniranjetog deficita”, naveo je Kalamujić.

Dodao je da su u toku dogovori s ministrima u Vladi KS u vezi rebalansa Budžeta. Na pitanje šta je problem, kaže: “Svakome je teško da se odrekne dijela projekata koje nije započe i da kaže da neće moći biti relaizovano, a da se sredstva prebace na nešto drugo.”

Poručuje da su plate neupitne i da ih garantuje, a kada su u pitanju naknade ističe da je optimističan.

“Blizu sam dogovora s kolegama iz Vlade. Što se tiče naknada, to su unosi Ministarstva za socijalni rad. Koliko imam informaciju, porodiljne naknade nisu smanjenje u KS”, naveo je.

Slijedi li rekonstrukcija Vlade KS?

Na pitanje je li upitna većina u Kantonu Sarajevo, ministar Kalamujić kaže da “takve informacije nisu došle do njega”.

O navodima da će on biti uzrok rekonstrukcije Vlade, poručuje: “Ne osvrćem se na to. Ima nekih neslužbenih informacija koju pišu mediji, ali se na to ne osvrćem. Nadam se da ćemo organizovati neki sastanak i prodiskutovati o svim relevantnim i aktuelnim temama.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!