Da li će doći do uvođenja neradne nedjelje za trgovce u 2024. godini?

Vijesti 19. dec 202320:18 0 komentara
N1

Na pitanje hoće li u 2024. godini doći do zakonskom reguliranja zabrane rada prodajnih objekata nedjeljom, zamjenica ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić rekla je da se veoma malo čulo relevantnih argumenata koji bi osporili ovaj prijedlog. Naime, nacrt novog zakona sada treba razmotriti Parlament FBiH.

Ukoliko bi se ova zakonska regulacija uvela na području Federacije BIH, to bi značilo da radnici u trgovinama i drugim prodajnim objektima neće raditi nedjeljom i praznicima. Nedavno je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, utvrdila Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini i uputila ga u daljnju parlamentarnu proceduru.

Ranije je navedeno kako među različitim akterima i donosiocima odluka u FBiH postoji zajednički interes da ovo rješenje stupi na snagu.

Pitanje da li bi do usvajanja ovog zakonskog rješenja moglo doći u 2024. godini za N1 je komentirala Jurišić kazavši kako se u raspravu na ovu temu pristupa s mnogo populizma i malo argumenata.

“Različitih kontraargumenata sam se naslušala. Bilo je komentara o tome kroz argument o uvođenju neradne nedjelje u BiH kao običaja iz katoličkih zemalja: u Jugoslaviji je nedjelja bila neradni dan, a Jugoslavija se nikako ne može nazvati katoličkom – ni SHRJ, ni Kraljevina SHS. Jako puno populizma se čuje, a vrlo malo pravih argumenata pa očekujemo da ih čujemo. Amir Hasičević nije htio ništa drugo nego donijeti zakon o unutrašnjoj trgovini kojim bi veliki prodajni objekti bili zatvoreni nedjeljom”, rekla je Duška Jurišić za N1.

“Sindikat je u ime radnika tražio slobodne nedjelje i praznike. Ako ćemo se oko toga svađati, gdje se mi to nalazimo”, upitala je Jurišić gostujući u emisiji Izvan okvira na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!