Da li će i kako ceh sankcija plaćati građani, ali i priroda i čist okoliš?

N1

Kompleksna politička situacija u Bosni i Hercegovini se ne smiruje. “Na ledu” su zbog toga brojni infrastrukturni projekti prije svega u Republici Srpskoj. Ceh sankcija koje se navodno uvode političarima, na kraju bi mogli platiti građani.

Priča o vraćanju nadležnosti i priča o realizaciji projekata sredstvima međunarodnih finansijskih institucija ne pričaju se istim jezikom. Taj zaključak iz dana u dan sve je izvjesniji, a zbog njega je sve manje izvijesna čista Sava na području Gradiške. Njemačka razvojna banka i švicarski SECOM uz ostalo trebali su da pomognu gradnju prečistača za otpadne vode i kanalizacione mreže, ali su sve češće spekulacije da od toga odustaju.

“Smatramo da ničim nismo zaslužili da bi se taj projekat zaustavio, ali ako se negdje i donijela odluka da se taj projekat zaustavi, smatramo da je to dio političke odluke, a ne odluke koju je prouzrokovao grad Gradiška ili Republika Srpska”, navodi gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Zvačno u Gradsku upravu nije stigao stav o obustavi saradnje. Projekat iz Gradiške, jedan od četiri vrijedna 105 miliona evra koje je obustavila Njemačka. Najveći se odnosi na vjetropark “Hrgud”.

“Ako oni ne budu željeli da daju taj kredit, mi ćemo kreditna sredstva obezbijediti na drugom mjestu, zato što je ovaj projekat “Hrgud” isplativ projekat, potreban projekat i posebno sad u zadnje vrijeme kada se sve više i više govori o zelenoj energiji, energiji vjetra i sunca”, pojašnjava ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Vjetrovi koji duvaju na domaćem terenu već su zaustavili određene projekte. Ranije je načelnik Teslića Milan Miličević objavio kako je u njegovoj i još nekoliko opština od strane Evropske investicione banke suspendovano finansiranje velikog projekta vodosnadbijevanja.

Šta je sa sredstvima Evropske banke za obovu i razvoj?

“Nijedan projekat koji je sa nivoa Republike Srpske dogovoren sa njima nije doveden u pitanje jedino gdje su, uslovno rečeno, imali određenu rezervu kod grant sredstava gdje su rekli -razmišljamo da li grant sredstva dok se ne postigne politička stabilnost unutar Bosne i Hercegovine”, izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Bude li obustavljeno finansiranje projekata iz grantova značiće to, kaže Višković, štetu i za Federaciju Bosne i Hercegovine, jer dva entiteta nije moguće odvojiti, s obzirom na to da projekte odobravaju institucije Bosne i Hercegovine. U okviru nove strategije fokusirane na narednih pet godina, EBRD okrenut je više privatnom sektoru.

Detaljnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad