“Da li će postupak VSTV protiv sudije Perića utjecati na predmet Respiratori?”

N1

Advokat Rusmir Karkin kazao je za N1 kako je "jako iznenađen" informacijom da je Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po službenoj dužnosti formirala predmet protiv sudije Branka Perića. On je ocijenio kako se vodi "politički motivisani postupak" protiv predsjedavajućeg Sudskog vijeća u predmetu "Respiratori".

Perić je jučer tokom izricanja presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, koji su optuženi za nezakonitu nabavku 100 respiratora 2020. godine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, izdvojio mišljenje u kojem je obrazložio zašto je protiv osuđujuće presude. On je, između ostalog, rekao da pogrešno tumačenje i loša prosuda zakona ne mora značiti krivično djelo i da ponekad i sudije to rade pa za to ne budu osuđeni. Također, Perić je direktno optužio Ambasadu SAD-a u BiH da se miješala u ovaj postupak proglašavajući herojima dvojicu tužilaca koji su zastupali optužnicu u ovom slučaju.

VSTV je zaključio kako je sudija Perić navodno prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH, jer glasanje sudija u Sudskom vijeću mora biti tajno, a izdvojeno mišljenje ne smije biti objavljeno.

Karkin je za N1 istakao da je kao pravnik razočaran postupkom VSTV-a.

“Sudije apsolutno moraju imati integritet prilikom donošenja odluka, a odluke donose na osnovu logičkog razmišljanja u skladu sa svim okolnostima koje krase slučaj, i pozivati sudiju na odgovornost zbog njegovog mišljenja, pogotovo u živom predmetu, za mene je van pameti. Naš zakonodavac nije jasno precizirao, odnosno ne predviđa se kao institut izdvojenog mišljenja, mada praksa u Ustavnom sudu BiH pokazuje da je moguće koristiti izdvojeno mišljenje. Međutim, pozvati sudiju na disciplinsku odgovornost što je izdvojio mišljenje ja apsurdno. Moje mišljenje je da je politički motivisan postupak protiv Perića”, naveo je poznati advokat.

Da li će ova situaciji promijeniti tok krivičnog postupka u predmetu “Respiratori”?

Istakao je da se u praksi nije susreo sa slučajem da se sudija poziva na disciplinsku odgovornost zbog svoga mišljenja. Također, nije ni čest slučaj, po njemu, da sudija izdvaja svoje mišljenje…

“Perić je evidentno imao potrebu da istakne svoj stav koji se razlikuje od stavova drugih članova Vijeća. Mislim da je on kao predsjedavajući Vijeća, obzirom da će pisati presudu, morao istaći svoje mišljenje koje je drugačije od presude. Kroz presudu to ne bi mogao”, rekao je Karkin zaključivši da bi ova situacija mogla “promijeniti tok krivičnog postupka”.

“Jučer je Sud obrazložio šturo presudu u predmetu ‘Respiratori’. Sad se vodi disciplinski postupak protiv Perića i ne znam kakva je sankcija. Šta ako bude udaljen sa posla? Sve je onda moguće. Ko će raditi presudu ako sudija bude udaljen sa posla? Onda se sve vraća na početak, jer je jedno od načela krivičnog postupka neposrednost provođenja svih dokaza pred svakim sudijom. Ukoliko dođe do promjene sudije, postupak mora teći ponovo jer novi sudija mora se upoznati sa dokazima – neposredno”, poentirao je advokat Rusmir Karkin u razgovoru za N1.

Pogledajte snimak izricanja presude Novaliću, Solaku, Hodžiću i Miličević

Podsjećamo, Sud BiH u srijedu, 5. aprila 2023. godine, prvostepeno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića na četiri godine zatvora, suspednovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka na šest, a Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, na pet godina zatvora za nezakonitu nabavku 100 respiratora 2020. godine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare