Da li će Vijeće ministara uputiti Plan reformi u Brisel bez saglasnosti kantona, ali i entiteta?

Vijesti 27. aug 202422:31 0 komentara
N1/F.Z. (Ilustracija)

Johann Sattler odlazi s pozicije šefa Delegacije EU, i to razočaran, jer od marta nije bilo napretka na evropskom putu. Hoće li se uskoro stvari pomjeriti s mrtve tačke? Do kraja mjeseca sastanak vladajuće koalicije.

Od marta kada je BiH i zvanično otvorila pristupne pregovore sa EU nije bilo istinskog pomaka na evropskom putu. To se mora promjeniti jer svako odugovlačanje BiH udaljava od milijarde maraka koja joj stoji na raspolaganju. Ovo je uz ostalo poručio Johann Sattler rukovodstvu Parlamentarne skupštine BIH, članovima kolegija, s kojima se sastao posljednji put u svojstvu ambasadora EU.

“Postoji dokument u kojem je najveći broj mjera usaglašen još prethodnog mjeseca. Ali vi znate kako je ovdje. Ide predizborna kampanja, prečesto sam bio svjedok da se upravo zbog izbornih ciklusa gube prilike i šanse. Podsjećam da je svakih šest mjeseci predviđena isplata naredne tranše, ovisno o urađenom. Što duže odugovlačite, suočavate se sa novim sazivom komsije, novom rundom pregovaranja i to je ono što sam danas prenio i članovima kolegija”, naveo je Sattler.

Mjesecima se razgovaralo o jedinstvenom broju za hitne pozive, koji je nedavno dogovoren zaobilaženjem jedinstvenog call centra, Zakon o sudu ostaje na čekanju, dok o ukidanju entitetskog veta i popuni Ustavnog suda BiH političari iz RS odbijaju razgovarati.

Dogovor da se Briselu pošalje ono što je dosad dogovoreno, a to je 110 mjera, na kraju nije realiziran jer su premijeri četiri kantona dali tek uslovnu saglasnost na dokument, obrazlažući to uz ostalo isticanjem entitetskih na uštrb državnih ministarstava. Lideri Trojke ove navode su odbacili, optužili SDA da s namjerom blokira evropski put budući da su svi premijeri iz ove stranke.

“Mi smo sve zvanične rokove probili ali jos smo i igri i to zahvaljujući diplomatskim naporima i vezama u EU. Oni nam daju nadu da možemo aplicirati. Ne vidim izlaz iz ove situacije u kojoj je SDA blokirala novac. Treba raspustiti radnu grupu i Vijeće ministara treba usvojiti Plan rasta i poslati u Brisel”, rekao je član radne grupe Peđa Kojević.

Više detalja u priči Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!