Da li će vrata izbornih zloupotreba biti zatvorena ili ostaje prečica?

Vijesti 21. jul 202217:59 0 komentara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izvršila je žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću za predstojeće Opće izbore, zakazane za 2. oktobar. 127 političkih subjekata našlo se danas u bubnju, i to 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Prve tri žrijebane su: Narodna stranka Radom za boljitak, Za pravdu i red- lista Nebojše Vukanovića i Savez za demokratsku Srpsku. Na posljednjem 127. mjestu nezavisni kandidat Slavko Sekulić.

No, brojne su primjedbe na djelovanje stranaka i preuranjenu kampanju. Nevladine organizacije već su krenule u montioring predizbornih aktivnosti. I već za nekoliko dana- uočili mnoge nepravilnosti.

“Zloupotrebu javnih resursa, zloupotrebu funkcionerske kampanje, i slično, koje je teže otkriti i dokazati, a u isto vrijeme predstavljaju prijetnju po slobodu opredjeljenja birača na terenu”, rekao je Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

A taj teren poprilično neuređen. Naročito društvene mreže. Takozvana siva zona za političare. Vođenje kampanje na njima čini se nikada ne prestaje.

“Oni u mnogome već sponzorišu svoje objave, pojavljuju se, veoma su prisutni kako na društvenim mrežama, tako i u tradicionalnim medijima, TV-u i štampi”, rekao je Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

“Ja znači ne smijem da reklamiram platim svoj Facebook post za 10 maraka da on dosegne više ljudi, a Dodik, Fadil će dijeliti po 100, 200 KM jednokratne pomoći”, kazao je Predrag Kojović iz Naše stranke.

Posebna priča su te infrastrukturni projekti koji se završavaju tik pred izbore, kao i zloupotreba javnih resursa i novaca. No, kandidati idu i korak dalje.

“Također imali smo zanimljiv primjer gdje je kandidat za predsjednika RS, u Ugljeviku na jednoj manifestaciji dijelio poklone djeci, ističući svoju kandidaturu za predsjednika”, dodaje Ožegović.

Prijave su već otišle i protiv potpredsjednika NSRS Milana Petkovića, koji je kandidat za državni parlament, na čijem su imanju promovisane poštanske markice “Pošte Srpske”. On danas negira da se na bilo koji način isticala njegova kandidatura.

“Tako je bila benigna stvar, a oni su išli maliciozno da doprinesu štetu meni kao kandidati. Naravno da ću se odazvati CIKu ako budu tražili od mene izjašnjenje. Predložit ću ne jednog neko 50 svjedoka, ako treba zvat ćemo i sve one konje koji su bili tamo”, rekao je Petković.

Kada dođe do njih, niko nije kriv, a za kazne su deklarativno svi, bili vlast ili opozicija.

“Ako treba da budemo kažnjeni mi, u smislu i Naša stranka i trojka, samo onda da se to pravilo primjenjuje ravnopravno”, rekao je Kojović, a Vukanović kaže: “Zakon mora da se poštuje i mora biti jednak za sve. Poznato je da izborni proces u BiH ima puno manjkavosti. I bilo bi dobro da CIK ali i pravosudne institucije rade svoj posao i kažnjavaju sve koji zloupotrebljavaju zakon i resurse”.

Propisane kazne za plaćeno oglašavanje van izborne kampanje kreću se od hiljadu do 10 hiljada KM. I nisu tako visoke ako se u obzir uzme korist i moć koja se dobija dolaskom na vlast. A za to već odavno u BiH rijetko ko bira sredstva.

Urediti ovu oblast potrebno je iz korijena. Pokušaji izmjenama Izbornog zakona u dijelu integriteta izbornog procesa, propali su u državnom parlamentu. Sada to predviđa i nacrt koji je jučer ekskluzivno objavila N1 televizija, a koji bi mogao nametnuti visoki predstavnik. Pitanje je hoće li im tim dovoljno zatvoriti vrata zloupotreba ili ipak ostaviti još neku prečicu?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!