Da li će Zlatko Knežević podleći neustavnom pozivu NSRS?

Vijesti 26. apr 202320:13 0 komentara
N1

Da li će Zlatko Knežević odstupiti s dužnosti sudije Ustavnog suda. Knežević je i dalje nedostupan za novinarska pitanja,dok pravosudna zajednica upozorava, riječ je o neprimjerenim i neustavnim pritiscima na sudiju Ustavnog suda.

Nije prvi put da se sudije Ustavnog suda BiH koje je imenovala NSRS pozivaju da odstupe s te dužnosti. To je učinjeno posljednji put 2020.godine kada je Ustavni sud BiH ukinuo sporne odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, nakon čega je Milorad Dodik pozvao Srbe da izađu iz institucija BiH. Protiv odluke Ustavnog suda glasali su Miodrag Simović i Zlatko Knežević, no svoje funkcije ustavnih sudaca nisu napustili. U međuvremenu, Simović je otišao u penziju, njegovo mjesto još nije popunjeno. Zlatko Knežević jedini je sudija iz RS koji se ponovno poziva da odstupi..

Ustavni sud BiH za sada bez komentara, sudija Zlatko Knežević nedostupan za pitanja. Pravila o radu Ustavnog suda su jasna, on može sam podnijeti ostavku ili ga može razriješiti Ustavni sud BiH, konsenzusom ili kako je navedeno… “sudija može biti razriješen ako sam zatraži, ako bude osuđen pravomoćno na kaznu, ako trajno izgubi sposobnost da obavlja svoju funkciju, ako ga Ustavni sud razriješi, uz ostalo zbog nespojivosti funkcija”, .. primjerice ako je član političke partije.

Sam poziv NSRS za Nedima Ademovića, pravnog eksperta je neustavan jer kako kaže, prihvatanjem funkcije ustavnog sudije, on je preuzima funkciju državnog zvaničnika.

“Prije svega bilo kakav akt kojeg Narodna skupština donese i kojom se na bilo koji način vrši pritisak na jednog sudiju, pogotovo sudiju Ustavnog suda je neustavan. Sudija Ustavnog suda bez obzira na činjenicu što je izabran s teritorije jednog entiteta, onog trenutka kada je izabran za sudiju Ustavnog suda, formalno on prekida svaku vezu sa entitetom i postaje državni sudija najvišeg Ustavnog suda BiH. On u takvoj situaciji mora da se ponaša kao i svaki drugi sudija, lojan svojoj sudačkoj funkciji”, rekao je Ademović.

Mirko Šarović, donedavno prvi čovjek SDS-a također dodaje:

“Ne mogu ga formalno smijeniti, opozvati, ali ga mogu pozvati. Pretpostavljam da će se naći u jednoj, vrlo ozbiljnoj situaciji. Šta će da uradi, ne mogu da kalkulišem, ali mislim da ćemo ući u vrlo ozbiljnu situaciju”, istakao je Šarović.

Pritiske na Ustavni sud BiH komentirali su i pojedini članovi pravosudne zajednice u BiH, ali i šef misije OSCE-a u BiH:

“Poziv koji je poslat sudiji Kneževiću je neprimjereno demokratskim zemljama. Nadam se da neće bit negativnih posljedica, a kako će se njegov odziv odraziti na rad Ustavnog suda, ne znam. Neprimjereno je pozivati nekoga da zbog političkih razloga prestane obnašati tu funkciju”, kaže Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

“Ja bih sigurno razmislio o tome i donio odluku kao i što sam donio da uđem u VSTV. To bi sigurno bila prije svega moja samostalna odluka”, dodaje Srđan Forca, član VSTV-a.

“Zabrinjavajuće je kako se politika miješa u rad pravosuđa. Zbog toga su nam potrebne reforme”, podvlači šef misije OSCE-a u BiH.

Pod kakvim pritiskom radi Ustavni sud BiH možda je najbolje opisao Tudor Pantiru iz Moldavije koji je do 2021.godine bio jedan od troje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu. Na jednoj od konferencija za medije komentarisao je zašto međunarodni suci i dalje moraju biti dijelom Ustavnog suda BiH:

“Daću vam primjer… Imali smo izuzetno profesionalnog sudiju iz RS. U nekim predmetima u kojima smo donosili odluke, on mi se povjerio, ..da se plaši vratiti kući. Možete zamisliti koji pritisak i prijetnje je imao da se plašio vratiti kući svojoj porodici”, naveo je Tudor Pantiru.

Ako Zlatko Knežević u konačanici podnese ostavku, Ustavni sud i dalje može raditi jer je za donošenje presuda,potrebeno najmanje pet sudija .. No svih pet mora imati isto mišljenje. Nakon odlaska Miodraga Simovića i Mate Tadića, dvije pozicije u sudu i dalje su prazne.

Hoće li biti i treća?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!