Da li je Mirnesa S. estetskim operacijama već promijenila fizički opis?

Vijesti 05. jan 202309:35 2 komentara
Instagram

Danima se špekuliše kako to da je Mirnesa S. iz Busovače uspjela pobjeći pred njemačkom policijom. Jedna od opcija koja se pominje je i moguća promjena fizičkog izgleda.

O ovoj mogućnosti razgovarali smo sa plastičnim hirurgom Draženom Erićem koji je prije pet godina napustio BiH i otišao u Katar gdje danas primjenjuje najsavremenije tehnike plastične hirurgije. Bez komentarisanja konkretnog slučaja Mirnese S. pojasnio je u kojom mjeri profesija kojom se bavi može uticati na izgled, i koliko je potrebno za promjene.

“U savremenoj plastičnoj hirurgiji danas možete da uradite sve, zavisi samo koji dio lica treba da se operiše, možete da promijenite kompletno izgled čovjeka”, rekao je za N1 doktor Erić.

Ugradnja implantata u jagodice ili bradu, operacija nosa ili očnih kapaka, korištenje masti ili preparata takve rezultate je moguće postići.

“Tu su i operacija obrva, zatezanje lica, zahvati koji mogu da promjene izgled čela ili ušiju, vrata, takvom intervencijom, čak i tokom jednog zahvata možete da promijenite izgled čovjeku”, kaže sagovornik N1.

Promjena ličnog opisa nije česta u poslu plastičnog hirurga, ali više zahvata tokom jedne operacije jeste. Npr. hirurzi, kaže Erić često u isto vrijeme podižu kapke i rade face lifting.

“Ako radite kombinovane intervencije sigurno trebate dvije do tri sedmice, tehnologija u plastičnoj hirurgiji je dosta usavršena, smanjen je postoperativni proces poslije zahvata.

Međutim, ako radite te zahvate koji mijenjaju izgled, najmanje vam treba dvije, tri sedmice da ti otoci, hematomi nestanu, naravno za zacjeljivanje ožiljaka potrebno je od tri do šest mjeseci, možda i duže, ali mi koristimo tehnike da ožiljke sakrijemo da se to što brže završi”, kaže Erić.

Na pitanje da li je moguće operacijom ukloniti otiske prstiju kaže da je to ilegalno, ali da to u Kataru, gdje pet godina radi, nije tema, jer je nizak stepen kriminaliteta.

“To je u ovoj zemlji u kojoj ja živim ilegalno da se uradi. Naravno da to mi ne radimo. Moguće je da se promijeni otisak, ako pacijent napravi povredu kiselinom, opekotinom, stvara se ožiljak, koji stvara drugačiji postupak. Ali promjena otiska prsta je ilegalna, to se ne smije raditi”, kaže sagovornik N1.

Erić dodaje da postoje principi po kojima plastični hiruzi trebaju da rade, a oni nalažu da se onome ko dolazi na operaciju predloži ono što bi bilo najbolje za njega.

“Nikada nisam imao nekoga ko je sumnjive prošlosti, ko je povezan sa kriminalom, ko traži ekstenzivni zahvat na licu da bi promijenio svoj izgled lica stvarno nisam. Ali da sam imao pacijente i pacijentkinje koji traže nešto što nije realno, i kada je u pitanju lice, ali i grudi jesam”, rekao je Erić u razgovoru za N1.

Dodatne operacije na licima koja su već podvrgnuta ranije plastičnim operacijama teže je raditi, jer postoje ožiljci ranijih operacija kaže doktor.

“Kada imate ožiljno tkivo nije uopšte jednostavno da uradite zahvat, ja ovdje često radim operaciju nosa koja je sekundarna, čak nekada i tercijarana, tu morate biti vrlo oprezni, vrlo su česte komplikacije, možete da napravite problem pacijentu, a to je komplikovano. Teško je kada pacijent ima već operacije na licu da napravite teže izmjene”, rekao je Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad