Da li je Nedim Uzunović Bosnalijek kupovao novcem Bosnalijeka?

Vijesti 12. dec 202116:05 > 16:06 1 komentar
N1

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru Bosnalijeka. Priveden je početkom ove sedmice u akciji SIPA-e, jer ga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči kao vođu organizovane kriminalne grupe koji je crpio novac Bosnalijeka preko offshore računa. Kako su saopštili iz državnog tužilaštva - provodili su opsežne istrage krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana višemilionska nezakonita imovinska korist.

Istragom je obuhvaćeno 30 osumnjičenih, u dvije organizovane kriminalne grupe. Među njima, Uzunovićeva najuža porodica, rodbina i prijatelji.

Na SASE – registru vrijednosnih papira, javno dostupnom, prikazana je struktura dionica i dioničara Bosnalijeka. Među prvih deset dioničara je 23,6% -firme Euro Credit Capital. Riječ je offshor firmi sa sjedištem na Malti.

Foto: SASE

 

Tužilaštvo sumnja da je zapravo riječ o 23,6 % dionica kompanije Bosnalijek, a vlasnik ovih dionica upravo direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, saznaje N1.

Sud je već blokirao ovaj dio imovine Bosnalijeka vrijednu više miliona, što je bio jedan od zahtjeva Tužilašta BiH.

Prema osnovanoj sumnji Tužilaštva BiH „posao“ Uzunovića se odvijao ovako: on je preko predstavništva Bosnalijeka, izvlačio novac koji je prebacivao na više offshore kompanija i onda je kupovao dionice Bosnalijeka. Bosnalijekovim novcem!

Šta je još saznalo Tužilastvo BiH?

Euro Credit Capital, offshore firma Uzunovića sa Malte samo je jedna u nizu, sumnja Tužilaštvo.

Tužilaštvo navodi još jedan primjer sa Sejšela.

“Nedim Uzunović je angažovao offshore firmu Impericon Allience sa Sejšela za obavljanje konsalting usluga, što nije urađeno. Novac se prenosi na privatni račun Uzunovića, idu ulaganja prema računima supruge, oca, sestre, suprugine sestre, punca i tako dalje. Novac se dalje troši na kupovinu nekretnina“, navodi su Tužilaštva BiH, koji su se mogli čiti na ročištu za određivanje pritvora.

U ovom primjeru, sumnja je Tužilaštva BiH, preko 8 miliona KM štete je Bosnalijeku, a više od 3 miliona koristi Uzunoviću..

“Putem internet bankarstva operiše se novcem. U Hrvatskoj prema supruzi, Šukalo Azizu, sestri u BiH, pozajmljuje se novac vlastitoj firmi u Njemačkoj. Puncu uplaćuje oko 169 hiljada američkih dolara, on dalje uplaćuje novac svojim kćerkama. 40 hiljada dolara i 40 hiljada eura zbog poklona se isplaćuje supruzi na račune u Moskvi”, navode iz Tužilaštva BiH.

Nedim Uzunović davno otkriven kao vlasnik offshore računa u Panama papirima

Da li je sreća ‘para puna vreća’ farmaceutske firme Bosnalijek? Prema osnovanoj sumnji Tužilaštva BiH, u nju je zavučena ruka menadžera. Kako?

Podsjetimo, ime Nedima Uzunovića, direktora Bosnalijeka je među osobama iz BiH, u takozvanim Panama papirima. Uzunović je lociran u bazi dokumenata koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) koja se odnose na oko 214.000 offshore računa, koji obuhvataju najmanje 21 destinaciju – od Nevade do Hong Konga i Britanskih djevičanskih ostrva.

Tako je još jednu offshore firmu Serreta Invest Limited, prema informacijama Međunarodnog konzorcijuma novinara, Uzunović osnovao 2009. godine na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Tada je Nedim Uzunović medijima izjavio : “Offshore kompanije nisu same po sebi nelegalne. Vrlo je neozbiljno kompanije i imena osoba stavljati u kontekst nelegalnosti na način kako je učinjeno. Ovom prilikom ističem da su sve aktivnosti koje sam obavljao i obavljam u skladu sa zakonom”.

Poznato je da su u slučaju Panama bankovni računi na offshore lokacijama često korišteni da se tajno pomjeraju ogromne sume novca i prikrivan stvarni imetak.

Upravo taj stvarni imetak, sumnja sada državno tužilaštvo, skrivali su Uzunovići.

Postoje osnovane sumnje Tužilaštva da su oni, koristeći uglavnom sredstva predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, na nezakonit način trgovali dionicama ove sarajevske kompanije.

Postojao je i drugi krak, druga kriminalna grupa, koju su činili pravna i poslovna lica, rekli su iz Tužilaštva BiH na ročištu u srijedu. Radilo se, kako je rečeno, o sumnjivim transakcijama iz Malte, Češke, Švicarske, Bermuda, Kipra, Rusije, Sejšela i drugih država.

Kako saznaje N1 iz pouzdanih izvora, Bosnalijek je Nedimu Uzunoviću svakog mjeseca i na tekući račun u BiH isplaćivao sredstva od 120,000 KM.

Iz Bosnalijeka priznaju – i proteklih godina provođene istrage

Opsežna istraga pripadanika policije i SIPA-e, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine ne ometa rad Bosnalijeka , kazali su na upit N1 iz ove kompanije.

„Ovim putem ističemo da u potpunosti stojimo na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini. Takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima.“, rekli su iz Bosnalijeka.

Naglašavaju da je Bosnalijek najveći domaći proizvođač lijekova i jedan od regionalnih lidera u branši koji uspješno posluje na tri kontinenta, izvozi u više od 20 država te zapošljava više od 800 radnika.

„Uvjeravamo građane i sve naše poslovne partnere da su poduzete sve neophodne mjere da bi se osigurao nesmetan nastavak rada i održavanje svih poslovnih procesa.“, istakli su za N1 iz Bosnalijeka.

Druga velika afera u Bosnalijeka

Podsjetimo i to da je kompanija Bosnalijek drugi put u aferi. Prije šesnaest godina, 2005.godine, policijska akcija „Buyer“, sada akcija „Trik“. Tada hapšenje bivšeg prvog čovjeka firme Edina Arslanagića, sada privođenje direktora Nedima Uzunovića.

Nakon, pravosudno nikada završene, sage porodice bivšeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, nova istraga u Bosnalijeku.

Podsjećamo, prva afera u Bosnalijeku pod nazivom „Arslanagići“ počela je prije 16 godina kada je priveden, optužen, suđen i do danas neosuđen bivši generalni direktor ‘Bosnalijeka’ Edin Arslanagić .

Kantonalno tužilaštvo KS sumnjičilo je Edina Arslanagića i još osam osoba, među kojima je i njegov sin Amar, da su od 2002. do 2012. godine oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose.

Suđenje koje je počelo 2006. godine ni do danas nije završeno. A sin Amar Arslanagić, bivši direktor Bosnalijekovog odjeljenja Inostrana tržišta – Srednji istok i Afrika i direktora sektora Inostrani marketing i prodaja je i dalje nedostupan bh.pravosuđu.

Osim toga, Arslanagići su poznati također po višemilionskoj imovini, kućama i apartmanima u zlato obojenim – u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad