Da li ministar pravde BiH krši Ustav iste te države?

Vijesti 28. feb 202115:17 > 16:58 11 komentara
N1

Kako je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i državni ministar pravde Josip Grubiša odbio izvršiti odluku Ustavog suda Bosne i Hercegovine, upisati Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) u Registar pravnih lica BiH, N1 je tražio reakcije i odgovor na pitanje da li je ministar prekršio Ustav BiH?

Ministarstvo se rukovodilo time, da “Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine nisu osnovale institucije BiH, formirane nakon 14. decembra 1995, nego institucije SRBiH, odnosno RBiH”, navedeno je u rješenju ministarstva koje posjeduje N1.

Tražili smo reakciju Alme Čolo, predsjedavajuće Ustavnopravne komisije i poslanice SDA u Predstavničkom domu Parlamanta BiH. Čolo pojašnjava kako Ustavni sud smatra da je odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u Registar suprotno ustavnom načelu vladavine prava i ustavnom načelu kontinuiteta pravnih propisa iz Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine, koji osigurava institucionalni kontinuitet ove institucije.

“Ako ministar pravde i nakon Odluke Ustavnog suda donosi Rješenje kojim odbija upis Akademije nauka i umjetnosti u Registar, onda je to izigravanje Odluke Ustavnog suda u konkretnom predmetu i nepriznavanje ustavnih načela pravne države i kontinuiteta pravnih propisa Bosne i Hercegovine. Po mom mišljenju njegovo postupanje ima karakter nepoštivanja odluke Ustavnog suda, što će sigurno biti predmet analize Ustavnog Suda BiH i donošenja posebnog rješenja kojim će se utvrditi da Odluka nije izvršena na način i u skladu sa onim kako je zaključio Ustavni sud”, izjavila je za N1 Čolo.

Aljoša Čampara, do sinoć visoki funkcioner SDA, od sinoć novi član Naroda i pravde gostujući u emisiji Face to Face, Senada Hadžifejzovića sam je reagovao na postupke ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše.

“I šta je najgore, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio presudu da naša Akademija nauka i umjetnosti, kao najznačajnija institucija Bosne i Hercegovine je državna i da se mora upisati u Registar. On ne želi da provodi tu presudu, ministar iz HDZ. I jučer ga ministri iz SDA podrže da ne bude smijenjen. Je li to izdaja bošnjačkih interesa? Znaju li oni šta je Akademija nauka i umjetnosti? Znaju li oni da je to krovna institucija? A onda mi pričamo o Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, šta oni rade, umjesto mi da se borimo za svoju Akademiju nauka i umjetnosti, koja je svetinja, to je institucija, to je zaštita i Bošnjaka i svih, a ne ove neke područne”, rekao je Čampara u emisiji TV Face.

Kako iza svega “stoji politika” ukazuje u svojoj kolumni za nap.ba, akademik Esad Duraković, ističu i “da ministra spašava i pravni haos promovira – podržavajući ministra u Parlamentu – SDA, dakle ista ona stranka koja prodaje maglu o svojoj državotvornosti. Ta stranka, na taj način, daje podršku rušenju najviše naučne institucije u zemlji, one koja je pred obilježavanjem 70 godina od osnivanja.”

Podsjećamo da je punomoćenik ANU BiH, već poslao prigovor OHR-u, u kojem traži od gospodina Valentina Inzka da sprovede Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nezvanično saznajemo, da će Ustavni sud BiH, najviša sudska instanca naše države, sigurno analizirati izvršenje svoje odluke i preduzeti odgovarajuće mjere, tj. posebnim rješenjem konstatovati da njegova odluka nije izvršena i o tome obavijestiti nadležni organ krivičnog gonjenjenja, jer ministar države krši Ustav iste te države u kojoj je ministar pravde.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare