Da li navijačke grupe stoje iza napada na aktiviste u Banjaluci?

Vijesti 20. mar 202309:47 0 komentara

Prvorazredan skandal sinoć u Banjaluci - maskirani huligani napali su grupicu od 15-ak aktivista "BH Povorke ponosa". Policija nije mogla da zaštiti tu malu grupu ljudi, koji su nakon davanja iskaza te ukazivanja ljekarske pomoći uz policijsku pratnju ispraćeni iz grada. Dok se javnost zgražava zbog izgreda, nadležni tek kratko i deklarativno osuđuju napad, ali bitnije im je ono "ali" u sredini rečenice.

Kao u filmovima, maskirani huligani stihijski nadiru, objašnjava potresena novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić, kako se napad desio. Izjavu daje van Banjaluke, odakle je sa momkom i prijateljima otišla zbog bezbijednosti.

“Ja sam vidjela grupu 20-30 huligana kako trče ka nama, neki su imali kapuljače, neki maske, šalove… Ja niskoga nisam prepoznala. Sve se jako brzo dešavalo. Mene je jedan napadač zgrabio i bacio me nazad u to dvorište, ja sam poderala lakat, koljeno povrijedila. Momka su uhvatili, udarili su ga po glavi, srećom nisu uspjeli da ga obore, dobio je još jedan udarac u glavu, ali je relativno dobro. Vidjeli smo policijsko vozilo, rekli smo im da 100 metara odatle grupa huligana tuče ljude, oni nisu reagovali”, navela je Stokić.

Nisu im pomogli ni pojedini građani koji su sve posmatrali. Tvrdi rekli su joj:

“Odlazi, bježi odavde, ti nisi naša, ti si njihova, čija naša, čija njihova. Ko smo to mi, ko su oni”, pita Stokić.

Ekipa N1 posjetila je mjesto na kojem je grupa od oko 25 huligana napala aktiviste te ih satjerala u ćošak koji nije pokriven videonadzorom.

Ostatak lokacije jeste, a snimci će biti ustupljeni policiji koja treba da odgovori ko su oni koji su našli za shodno da napadnu organizacioni odbor “BH Povorke ponosa”. Pored ometanja javnog reda i mira, tužilac je ocijenio da se radi o sumnji na krivična djela “Nasilničko ponašanje“.

Prema nepotvrđenim informacijama radi se o navijačkim grupama, koji su imali dojavu o kretanju aktivista.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručuje da će ovaj grad ostati bedem tradicionalnih, patrijarhalnih vrijednosti. Kratko “osuđuje svaku vrstu nasilja”, ALI, uvijek ima ALI:

“…ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvdnje. Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti”, dodao je Stanivuković.

Sličnog stava i predsjednik RS čije su izjave posljednjih dana po mnogima doprinijele atmosferi linča.

“Imam svoju odgovornost kao predsjednik. Javnost je bila na taj način spremljena-nepripremljena. Banjaluka nije grad koji može da prihvati i razumije takvu vrstu organizovanja. Imajući u vidu da je sve to organizovano od ljudi koji dolaze sa strane, Banjaluka je poručila da da ona ne pripada toj vrsti svijesti. Tih 15 osoba je bilo zabranjeno da se skupljaju, rečeno je da se ne mogu okupljati ni u i u zatvorenim prostorima”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Pitali smo Dodika da li je tačno da su navijači iz Novog Sada jučer bili u Banjaluci?

“Mislite da ja radim na carinskoj službi, otkud znam, prvi put čujem od vas”, odgovorio je.

Otac je muškarac, a žena je majka, plastično objašnjava svoj stav o LGBT populaciji Dodik. Dodaje da nema grižnje savjesti.

“Do ovoga ne bi došlo da nije prethodnih dana stvarana atmosfera u javnosti i kroz izjave najviših funkcionera RS koji su praktično huškali javnost, pozivali na targetiranje aktivista koji se bolje za ljudska prava. Sigurno snose dio odgovornosti za sinoćnji napad i ugrožavanje života pojedinaca… Već danima gledamo narativ koji se širi i kroz izjave i kroz komentare. Šalju se vrlo negativne poruke, što je na kraju i dovelo do toga da organizovana grupa ljudi, opet kažem, dođe i napadne nezaštićene pojedince”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

“Milorad Dodik i draš Stabi i cijeli svijet su svjesni da LGBT populacija postoji, ne možemo, niti trebamo da negiramo. To su osnovna ljudska prava. To njihovo podgrijavanje cijele atmosfere… Gdje su nezavisni novinari i aktvisti LGBT stavljeni u neki tor kao da smo neka strana agentura koja uništava hrišćanski svijet, zaista neke mračne izjave koje nemaju veze sa stvarnošću”, stava je novinarka Žurnala Žana Gauk.

“Draško Stanivukoviću, Milorade Dodiče, vi ste svojim izjavama podgrijali ovu atmosferu, vi ste dali legitimitet i vi ste omogućili huliganima da nas sinoć tuku”, poručila je Stokić.

Ambasada SAD-a, Velike Britanije i OSCE osudile su napade, apeluju na vlasti da moraju krivično goniti počinioce. Udruženje novinara RS stava je da se moraju kazniti ne samo napadače, nego i inspiratori, dok BH novinari saopštavaju da Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje.

Banjalučani posebno na Twitteru traže zaustavljanje ove atmosfere, ali i prestanak “ALI” opravdavanja posebno od nosilaca političke moći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!