Da li su bh. skijališta vrsta masovne imunizacije ili je stigao kraj pandemije?

Vijesti 13. dec 202119:17 > 21:01 1 komentar
Anadolija

U Bosni i Hercegovini nema Covid-19 potvrda. Niti su vam potrebne za ulazak u zatvorene prostore, kao ni vakcinacija, kao ni preležana korona. Možete kud god i gdje god. Ni obavezne maske, nisu obavezne. Odustalo se i od odluke VTP - "vakcinisan-testiran-prebolio" od 20. decembra, bar u Federaciji BiH za svaki ulazak u zatvoren prostor. A u Kantonu Sarajevo dobrodošlica će biti bez tog pravila i u Novoj godini u svakom kafiću i restoranu.

Jer Federacija je te odluke prepustila kantonima. A kantoni se prepustili dodvoravanju ugostiteljima.

Kuriozitet je u Kantonu Sarajevo, na primjer, da „ugostiteljski objekti koji budu organizovali doček Nove godine u Kantonu Sarajevo moraju poštovati razmak između gostiju – jedna osoba na sedam metara kvadratnih“, odlučila je Vlada KS.

Stopa smrtnosti u našoj državi je 4,6 %. Riječ je broju potvrđenih smrti podijeljen s brojem potvrđenih slučajeva. Kontinuirana je od juna ove godina.

N1

Za dvije sedmice (14 dana ) ukupno evidentiranih zaraženih je 8.182.

N1

Zašto su ljekari u BiH zabrinuti?

Dok nadležni u BiH smatraju da je epidemiološka situacija stabilna, ljekari koji su svaki dan u direktnom kontaktu sa oboljelim izražavaju zabrinutnost.

“Nas zabrinjava povećanje broja kritičnih pacijenata, to jeste onih koji su vezani za respirator”, izjavio je infektolog, dr. Ednan Drljević.

Zaboravljamo li da je i konstantan broj imuniziranih u Bosni i Hercegovini? Postotak vakcinisanih i revakcinisanih se ne pomjera mjesecima. Prenizak je – 22 posto.

N1

Zaraženi Omikron varijantom pojavili su se već u regiji, u Hrvatskoj. Zima i praznici se dočekuju uz rigorozne epidemiološke mjere. Nigdje ne možete bez Covid-19 potvrda. Zabranjena je i proslava praznika. Time i zimske „radosti“, tradicionalne za komšije u niz država Evropske unije.

Zato nisu u BiH. O prepunim skijalištima u Bosni i Hercegovini pišu strane agencije.

„Hiljade skijaša iz cijele zemlje, Balkana i Evropske unije sretno je skijalo kroz svjež snijeg na planinskim obroncima BiH nakon zvaničnog početka sezone 4. decembra“, piše AP.

“Strani turisti kada uđu u BiH, od njih se ne traži da prikažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku ili nedavnom negativnom testu da bi pristupili skijaškim stazama, restoranima, barovima ili kulturnim objektima. Iako su na snazi obaveze za nošenje maski u zatvorenom i socijalno distanciranje, njihova primjena i dalje je nasumična”, piše novinska agencija Associated Press.

Ima li mjesta za brigu?

Dok je danima odzvanjala Evropom poruka koju je uputio ministar zdravstva Jens Spahn – “Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi”, Bosnu i Hercegovinu to ne zabrinjava. Imamo 22% vakcinisanih, Njemačka oko 70 %, a cilj je preko 80 %.

„Ako sad gledam BiH, to će biti velika kastrofa. Ne usudim se ni razmisliti šta će to biti, jer ljekari onda moraju raditi trijažu – birati kome od oboljelih pacijenata treba krevet, pogotovo na intenzivnom odjelu, ko će ga dobiti, a ko ne !? I zdravstveni sistem sigurno nije dobar kao u Njemačkoj ili u sjevernoj Evropi – tako da će biti mnogo mrtvih slučajeva. I tragična je situacija da bi sve to mogli spriječiti, da smo ljudima kazali da se vakcinišu ranije“, izjavio je za N1 njemački naučnik i infektolog, prof.dr. Andrej Trampuž.

Također, u Velikoj Britaniji, postotak vakcinisanih prelazi 75 posto, sinoć se javnosti obratio premijer Boris Johnson najavljujući vakcinaciju i trećom dozom do kraja godine. Bolnice već rade sa kapacitetom od 94% do 96%. Do sada nije bilo poznatih smrtnih slučajeva od varijante Omikron, ali se širi ogromnom brzinom i već čini 40% svih infekcija Covid-19 u Londonu, piše Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare