Da li su birači iz Republike Srpske iskorišteni?

Vijesti 18. dec 202319:50 1 komentar

Prijateljski zagrljaj i poljubac... Čestitao je izbornu pobjedu u štabu SNS-a jedan predsjednik drugom. Milorad Dodik i danima uoči izbora u Srbiji davao je podršku Aleksandru Vučiću. I nije jedini. U medijskom agitovanju za listu Srbija ne sme da stane, istakli su se i Nenad Stevandić, Draško Stanivuković, Cicko Bjelica i Jelena Trivić. Jedini koji se zalagao za “nemiješanje” bio je tribun iz Hercegovine. Nebojša Vukanović i danas ponavlja da “nije moralno da recimo on iz Trebinja odlučuje ko će biti gradonačelnik Beograda”.

Sporan mu je i organizovan odlazak na glasanje-autobusima. Razočaran je svojim dojučerašnjim saborcima, koji su dodaje iskorišteni, dok je Dodik pobrao sve zasluge.

“Sinoć vidjeli smo prvo bio Nešić, kad se pojavio Vučić došao Dodik. Nedostajali su Cicko Bjelica, Jelena Trivić koja je juče glasala u Beogradu. Pitanje, ako je toliko dobra sa Vučićem, vlastima Srbije, što je nije bilo u štabu. A i gdin. Stanivuković koji je igrao ‘Čovječe ne ljuti se’ sa gdinom Vučevićem, iako mu više odgovara igra Monopol, što zbog monopola, što zbog para koje se vrte. Dodik i Vučić imaju mnogo interesa, sarađuju na mnogo nivoa, Prointer je podsjetimo se nastao u Beogradu kod Kokeze, pa onda prešao ovamo…”, rekao je Vukanović.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije oko 170.000 građana ima dvojno državljanstvo sa BiH. Nema podataka koliko ih ima i ličnu kartu, odnosno mjesto prebivališta u Srbiji, a samim tim i pravo glasa na lokalnim izborima. Analitičari i u Banjaluci podijeljeni.

Tanja Topić smatra da vlasti sa obje strane Drine vješto manipulišu biračima.

“Ono što se dešavalo u Beogradu i brojni prisutni građani iz RS, rekla bih da su instrumentalizovani. Oni su upotrijebljeni od strane vlasti RS i Srbije, da je napravljena jedna vrsta sistemskog izbornog inženjeringa. Ti ljudi nisu ništa kriva, već ih se izmaniuplisalo da budu vrlo značajan dio izbornog procesa u Beogradu”, kazala je Topić.

Politikolog Vojislav Savić ne smatra broj glasača iz Republike Srpske presudnim. Bitna mu je simbolika glasanja u matici.

“Mislim da ne treba da nas čudi podrška Aleksandru Vučiću i SNS-u i generalno desnim partijama u Srbiji jer one oslikavaju kontinuitet odnosa prema RS. To nismo mogli vidjeti u koaliciji Srbija protiv nasilja, gdje je bilo miješanih signala šta misle o Srbima sa ove strane Drine, što je eskaliralo na dan izbora. Moramo shvatiti da je Srbija matica svih Srba u regionu, Srbi su narod rasut u nekoliko zemalja i veoma je zavisan od podrške koja dolazi iz Beograda. Stavio bih akcenat na prisustvo gdina Dodika sinoć, jer to pokazuje privrženost jednoj politici koja traje dosad, jer je Srbija pokazala na djelima da prema RS ima dobar odnos u smislu investicija koje su se desile”, naveo je.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji, u Bosni i Hercegovini imalo je 11.500 građana. Koliko ih je sa dvojnim državljanstvom glasalo za lokalne, niko ne saopštava. Zato žive špekulacije o stotinama autobusa i desetinama hiljada građana od Trebinja, preko Doboja do Novog Grada, koji su pohrlili preko granice da glasaju u Beogradu, ili Novom Sadu. Dok su jedni ogorčeni, drugi od svega prave šalu na društvenim mrežama, treći pak brinu čime će platiti struju, ili kupiti pečenicu.

Za razliku od političara s obje strane Drine, građani u ovo pretpraznično vrijeme razmišljaju kako i čime proslaviti slavu, Božić, ili platiti račune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare