Da li su turisti u BiH na neki način “nevidljivi”?

Vijesti 30. jul 202422:48 0 komentara
F.Z./N1

Korak prije pakovanja za odlazak na neko putovanje je rezervacija smještaja. Iako je hotel i dalje najpopularniji, sve više je to stan na dan. Primamljiv turistima, ali i stanodavcima u pogledu zarade. Međutim, zakonske obaveze još uvijek mnogi izbjegavaju. Dok je za nadležne težak zadatak da se ova oblast reguliše. U Banjaluci kao jednoj od najpopularnijih vikend destinacija turisti u velikom broju sistemu nevidiljivi.

U centru Banjaluke posljednjih dana teško da nećete čuti neki strani jezik. Odmori su u toku. Turisti – pristigli. Najviše Hrvati i Slovenci. No, tu su gosti i iz Austrije, Njemačke, Japana.

“Super, super, svaka čast, ja sam došla iz Njemačke i vidim Banjaluku kao Milano u Italiji”, govori nam jedna od njih.

Da, lijepa je Banjaluka, veoma zelena, prirodna. Ovdje je najljepše pivo, lajfstajl, odlasci u kafiće često, noćni izlasci”, dodaju nam.

Pa zbog svega ruke zadovoljno trljaju u turističkim organizacijama. Pohvalili su se i brojem dolazaka i noćenja. U prvih šest mjeseci ove godine turista je više za 27.000 nego lani u RS. Dolazaka preko 200.000, noćenja više od pola miliona. Tokom prošle godine u KS oboreni su svi rekordi. No, postavlja se pitanje da li je to stvarna brojka?

Dok je prema analizima, u Sarajevu prvi izbor smještaja – hotel, u Banjaluci rekordan broj zakupa stan na dan. Registrovanih stanova je oko 2 i po hiljade. Koliko je neregistrovanih – nepoznanica. Jedan je to od glavnih razlog zašto određeni broj turista ostaje nevidljiv u sistemu.

“Mi nemamo indikatore za praćenje prometa u tim tipovima smještaja kako i broj dolazaka tako i broj noćenja i ukupan broj kreveta sa kojima takvi apartmani raspolažu tako da mi pretpostavljamo da njih ima i preko 800 kreveta u tim tipovima smještaja i da veći dio prometa koji se odnosi na neke evropske zemlje koje u našu destinaciju dolaze avionom upravo biraju te vrste smještaja”, naglasio je Mladen Šukalo iz Turističke organizacije RS.

Pa se novčanici i kase izdavaoca smještajnih jedinica uredno pune. Dok vlasnici nekretnina u tome vide unosan biznis, građani jeftiniji i pogodniji smještaj.

Više u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!