Da li vlast “brani” dostojanstvo pojedinca ili RS pretvara u “gulag”?

Vijesti 18. jul 202319:33 0 komentara
N1

U Banjaluci je održan protest novinara, aktivista, građana i opozicije zbog namjere vlasti Republike Srpske da klevetu iz građanske parnice, vrati, nakon 20 godina, u krivični zakonik. Oštre zakonske norme, strahuje se, početak su gušenja slobode javne riječi, ali i pokušaj obračuna sa kritičarima i neistomišljenicima. Sve bi moglo negativno uticati i na evropski put BIH. U najavi i zakon o proglašavanju neprijatelja Republike Srpske.

Uprkos protivljenjima dnevni red usvojen je bez promjena. Opozicija glasno primjedbovala zbog teksta zakona kojim se, kako su naveli pretvaramo u gulag. Vlast branila dostojanstvo i privatnost svakog pojedinca. Opšti interes zagubio se u prevodu opravdanog. Akademska zajednica spala na dva pojedinca sa par facebook statusa podrške slobodi javne riječi.

Sjednicu je obilježila i afera nabadanje glavama, odnosno sukob između najvišeg rukovodstva skupštine Nenada Stevandića i Petka Rankića, oba iz stranaka vlasti. Sve je prijavljeno policiji. Stevandić sve negira.

Obračun u NSRS: “Maršnuo me više puta, naslonio tijelo od tijelo, glavu o glavu”

Oni koji su danas šetali, ali i oni koji su učestvovali u raspravi i dalje vjeruju da će vlast do četvrtka, kada je dan za glasanje, povući ovakav zakon sa dnevnog reda ili makar popraviti stvar amandmanski.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!