Da li žene imaju razloga slaviti 8. mart: Evo šta misle građanke i građani Tuzle (VIDEO)

Vijesti 08. mar 202415:48 0 komentara
N1

Međunarodni dan žena ili Osmi mart je dan posvećen ženama i slavi se svake godine. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

I ove godine u mnogim bh. gradovima održat će se Osmomartovski marš – aktivistkinje, aktivisti i građani, građanke okupit će se kako bi glasno stali u borbu protiv nasilja nad ženama kojem u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo.

Da li žene uopće imaju razloga za proslavu ovog dana, pitali smo građanke i građane Tuzle.

“Pa imaju, ipak žene trebaju danas obilježiti taj dan i to je to”, kazala je jedna građanka Tuzla.

Druga pripadnica nježnijeg spola smatra da žene trebaju da se bore za svoja prava te da ne trebaju dozvoliti da im iko pokvari ovaj ili bilo koji drugi dan u godini.

“Mislim da se ženama ne daje dovoljno prava koliko ih zapravo imaju i uopšte se ne cijene koliko trebaju da se cijene i trebaju to da promijene kako znaju”, dodaje sagovornica.

I pripadnici jačeg spola saglasni su da žene trebaju slaviti ovaj praznik uz želje i poruke da žene trebaju biti više ravnopravne.

“Naročito s ‘macho’ muškarcima koji ponekad urade nešto što nikad ne bi trebalo da se desi i da im život bude mnogo lakši s nama i bolji”, kaže za N1 jedan građanin Tuzle te dodaje: “Ženama bih poručio da se bore za svoja prava jer očigledno nismo ravnopravni, specijalno ako govorimo o tome šta se dešava danas, a političarima bih mogao da poručim to da se malo više založe za opću jednakost i prava među ljudima i danas ne dijele po raznim šavovima – muški i ženski, i raznorazni.”

Osmomartovski marš u Tuzli počeo je danas u 16 sati na platou kod kipova Ismeta i Meše.

Aktivistkinje, aktivisti i građani, građanke Tuzlanskog kantona okupili su se u Tuzli na platou – kako bi glasno stali u borbu protiv nasilja nad ženama.

Performans se sastoji iz dva dijela.

Na platou su  poredane crvene haljine sa imenima žrtava femicida koje ljudi moraju zaobilaziti ili prelaziti preko njih, kako bi se prikazalo koliko je zapravo žrtava.

Drugi dio je lutka obučena u bijeli čaršaf koju će učesnici udarati šakama obojenim u crvenu boju. Tokom ovoga će na zvučnik biti pušten glas koji čita naš dopis i statistike o žrtavama.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Po završetku performansa minut šutnje za sve žrtve femicida.

Šta su građanke i građani Tuzle još poručili povodom Dana žena, pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!