“Da sam ja mogla birati, bolje ne bih izabrala”

Vijesti 16. jan 202421:34 0 komentara

Sarajevski Dom za djecu bez roditeljskog staranja obilježava 124 godine postojanja i rada. Nekadašnji štićenici Doma na Bjelavama, danas uspješni studenti, prisjetili su se lijepih trenutaka. Zahvalili su se požrtvovanim uposlenicima. Predstavnici lokalnih vlasti najavili su dodatna ulaganja i zapošljavanja.

Imala je samo mjesec dana kada je došla, ali njen boravak u Domu obilježili su bezbrižno i sretno djetinjstvo, proslave svakog praznika i rođendana, te mnogo putovanja. Adisa Gagula je sada studentica prve godine Sporta i tjelesnog odgoja.

“Da sam ja mogla birati, bolje ne bih izabrala. Nekako, sve tete koje su me odgajale, sva iskušenja koja sam doživjela, ona su me podigla i sagradila. Zahvaljujući ovoj ustanovi i ljudima koji su me odgojili ja sam, mogu reći, izrasla u čvrstu i pametnu osobu”, kaže Gagula.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo danas je svečano obilježio 124. godišnjicu postojanja i rada. U protekloj godini okončana je i transformacija započeta 2014. godine.

“Uspostavljene su nove socijalne usluge kao što je prihvatilište za djecu, servis za podršku porodici i djeci, mobilni tim, dnevni centar i četiri mala porodična doma. Također, imamo i jako dobru saradnju s resornim ministarstvima na različitim nivoima vlasti uz čiju pomoć je realizovan sporazum da štićenici Doma mogu otići da žive u studentskim domovima, čime je njihov boravak produžen do 27. godine života”, ističe dirketorica Samira Puzo.

Poručuju da svako dijete, bez obzira na porijeklo ili sociijalni status, ima pravo da živi u porodici, s toga naglašavaju važnost rada na prevenciji, a ne na smještaju.

Opširnije u prilogu Amre Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!