Daleko smo, čini se, od odvezivanja “Crne kravate 2”

Vijesti 20. maj 202419:18 0 komentara

Skoro mjesec dana prošlo je od akcije Black Tie 2. Veze sa jednim od najvećih narko kartela kojim rukovodi odbjegli Edin Gačanin, imali su i građani BiH, od onih nezaposlenih do onih zaposlenih u policijskim službama. Istraga nastavljena, otkrića stalno dovode do novih imena. Za sada ipak novo ročište pred Sudom sutra, samo za trojac koji je već u pritvoru. Tužilaštvo ovaj put traži produženje za dodatna 2 mjeseca.

Pranje novca zarađenog od prodaje droge, osumnjičeni su dogovarali pute aplikacije Sky. Skoro mjesec dana Adnan Smajlović, Sanžez Jukić i Aida Halać proveli su u pritvoru. Hoće li tamo i ostati?

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za produženje mjere pritvora za troje osumnjičenih lišenih slobode u akciji kodnog naziva “Black Tie 2”, za još dva mjeseca.

Dok traje istraga, jedan od prethodno uhapšenih, pa puštenih, Vahidin Munjić, odlukom Vlade Federacije reizabran za v.d. direktora FUP-a, a uprkos oštrim kritikama iz Ambasade SAD, gdje smatraju da treba biti suspendovan bar do okončanja istrage. Na listi osumnjičenih našao se i bivši počasi konzul u Panami, Fatih Kol, procurile i nove poruke iz Sky-a. Ovaj put veza kriminalaca, navodno i u CIK-u. Zbog toga je predsjednica, Irena Hadžiabdić, podnijela krivičnu prijavu protiv N.N lica:

“S obzirom da ova prepiska upućuje na moguće počinjenje krivičnog djela a u cilju zaštite integriteta izbornog procesa i spriječavanje zloupotreba i manipulacija u izbornom procesu, podnosim ovu krivičnu prijavu radi potreba provedbe hitne istrage i ispitivanja navoda iz medija”.

Sky su kriminalci koristili, jer su smatrali da će sa posebnim telefonima i SIM karticama, bez otkrivanja lokacije, i brisanim porukama biti sigurni. Međutim, FBI je stvorila Anom pomoću kojeg su dobili vezu sa serverom Skyja i informacijama. Ali te poruke i informacije pravosuđu mogu biti samo putokaz, nikako dokaz.

Opširnije u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!