Dan nakon dojava o bombama u sarajevskim školama, šta do sada znamo?

Vijesti 26. maj 202219:23 0 komentara

Očekivano malo je novih zvaničnih informacija o pošiljaocu lažnih dojava o bombama u sarajevskim školama, izuzev što je javnost od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jutros saznala da su tri lažne dojave jučer bile i na području Istočnog Sarajeva gdje je obavljen kontradiverzioni pregled jednog vrtića i dvije osnovne škole. Nadležno ministarstvo radi na rasvjetljavanju krivičnih djela "lažno prijavljivanje krivičnog djela" no iz zvaničnih informacija nije jasno da li je riječ o istim e-mailovima kao u školama u Kantonu Sarajevo. U oba grada dan nakon lažnih dojava djeca su se vratila u školske klupe.

Život se vratio u školske hodnike dan nakon lažnih dojava o bombama. Iz policijskih izvora malo je zvaničnih informacija o pošiljaocu jezivih e-mailova zbog kojih su djeca evakuirana iz školskih klupa. Cyber eksperti saglasni su u jednom.

“Ne znam ko ne bi znao u sadašnje vrijeme da na svom mobitelu pristupi andeksu, registruje account i upotrijebi google prevodioca. Nažalost to je posao koji ne zahtjeva preveliko tehničko znanje”, kazao je Predrag Puharić, akademski CSIRT.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je ovaj akt pojedinca ili grupe kvalificiralo kao krivično djelo “terorizam”. Zna se da je e-mail došao sa ruskog provajdera i domene, no odakle je zaista poslan iz koje zemlje, grada i adrese moglo bi se saznati isključivo razmjenom informacija na međunarodnom nivou.

“Nažalost u cyber svijetu ljudi znaju koristiti upravo takve paterne da bi zavarali da istraga ode u drugom pravcu. I bilo kakav profesionalac da pokušava da uradi to, pretpostavljam da bi uradio upravo tu stvar”, kazao je Vahidin Đaltur, sudski vještak za digitalnu forenziku.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić poručuje sa Balija gdje učestvuje na UN-ovoj konferenciji da se moramo dodatno jačati u oblasti cyber sigurnosti.

“Cijenim da stanovita forma hibridnog rata prema BiH, mijenja formu i sadržaje, ali traje neprekidno. NATO nam pomaže u okviru mehanizma sigurnosne saradnje. Osnovu naše cyber borbe nose domaće institucije”, kazao je.

Jačanje oblasti sigurnosti evidentno podrazumijeva i spremne KDZ timove koji mogu promptno reagirati u ovakvim situacijama, a BiH raspolaže solidno educiranim policijskim kadrom i specijalističkom opremom.

“Pored fizičkog pregleda prostorija koriste se materijalno-tehnička sredstva i vrši se detekcija prisustva određenih materija u određenom prostoru. To su sofisticirani uređaji za detekciju eksploziva. Nakon detekcije sa uređajima vrši se KDZ pregled od strane službenih pasa kojima raspolaže Federalna uprava policije”, kazao je Suad Cerić, načelnik Odjeljenja za KDZ Federalne uprave policije.

Iako je svakom kriminalisti jasno da je nemoguće postaviti 115 eksplozivnih naprava u jednom danu u gradu poput Sarajeva, svaka prijava o bombi se mora prihvatiti veoma ozbiljno, institucije moraju evakuirati sve prostorije i nakon toga pozvati policiju koja će obaviti KDZ pregled kao što je to učinjeno u Sarajevskim školama jučer nakon čega se život i mogao vratiti u klupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!