Dan policije KS: Spremni smo odgovoriti svakom zadatku u službi zaštite građana

Vijesti 06. apr 202317:27 0 komentara
F.Z/N1

Povodom obilježavanja 06. aprila – Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i zamjenik policijskog komesara Fatmir Hajdarević posjetili su spomen-obilježja i odali počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima.

„Časne žene i muškarci u policijskim uniformama bili su prvi otpor agresoru – hrabro braneći svoje sugrađane. Nikoga od njih ne smijemo zaboraviti. Naša je obaveza, zarad novih generacija, da prenosimo njihov glas hrabrosti, odlučnosti i patriotizma. S najvećim pijetetom se sjećamo i Mahmuta Trake, Elvedina Madeška, Muhidina Pivodića, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, koji su dali svoje živote vršeći časnu policijsku dužnost u periodu nakon agresije“, kazao je ministar Katica.

Čestitajući Dan policije, ministar je rekao da je obaveza svih donosilaca odluka da unaprijede uslove rada policijskih službenika: „Na pitanje Kako vidimo našu policiju danas i sutra imamo nedvosmislene odgovore: kao hrabru, profesionalnu, odvažnu, opremljenu, modernu, spremnu – najbolju!“

F.Z/N1
F.Z/N1

„Kad smo se odlučili za policijski poziv – odlučili smo da se stavimo u službu građana, da štitimo njihove živote, imovinu i zagarantovane slobode. Mi smo na svoj izbor ponosni. Pokazali smo i u vremenima agresije, ponovne izgradnje našeg grada i domovine, pandemije i drugih izazova da smo spremni odgovoriti na sve zadatke u službi zaštite mira, pravnog poretka i reda. Svim kolegicama i kolegama, kako aktivnim, tako i onima koji su u zasluženoj penziji, uz zahvalu za časno, profesionalno i savjesno obavljanje posla čestitam Dan policije Kantona Sarajevo“, rekao je zamjenik policijskog komesara, glavni inspektor Fatmir Hajdarević.

U sklopu obilježavanja Dana policije KS, u bazi Sektora za policijsku podršku izvedena je pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije i Jedinice operativne podrške. Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položile su cvijeće na spomen-obilježja ubijenih policijskih službenika Davora Vujinovića, Adisa Šehovića i Muhidina Pivodića, kao i na mjesta ukopa Mahmuta Trake i Elvedina Madeška. Odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen parku Vraca, kao i spomen-obilježjima „Prve brigade policije Stari Grad“ i Odreda „Lasta“, te ubijenim policajcima u Velikom parku, Spomen sobi u MUP-u KS i FMUP-u.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!