Dan rudara obilježen u Tuzli: “Svaki dan je drugačiji, gola borba za život”

Vijesti 21. dec 202319:43 0 komentara
N1

Dan rudara, obilježen je u rudniku Mramor kod Tuzle. Istovremeno, potpisan je novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, a ranije je utvrđeno linearno povećanje plaće od 1. maja 2022. godine sa 235 KM na 350 KM, koje će biti podvrgnuto porezima i doprinosima. Povećava se i topli obrok sa 14 na 17 KM.

Oni koji su se odlučili biti rudari, svjesni su težine i opasnosti posla, posebno prvi kopači u jami Rudnika Mramor.

“Gola borba za život. I u toj borbi, čovjek doživi mnoge stvari i dobre i loše. Biti rudar znači biti častan, biti posebna osoba. Nije za svakog taj poziv”, kaže rudar Adnan Delić.

“Jednostavno, vukla me je želja ta za izazovima rudasrtva. Svaki dan je izazov. Kažemo da je sve isto, ali nije sve isto. Svaki dan je drugačiji u rudniku”, kaže Husein Aščić, rudar.

Rudnici, o kojih ovisi energetski sektor u BiH, godinama su u problemima, ali nakon potpisvanja novog kolektivnog ugovora, sindikati i vlast, dijele optimizam, ali i obaveze.

“Moramo podići proizvodni rezultat na viši nivo. Mi u rudnicima odraditi svoj dio posla. Elektroprivreda svoj dio posla, a federalne institucije pružiti podršku da svi zajedno učinimo energetski sektor stabilnijim”, dodaje Sinan Husić, SSS rudnika FBIH.

“Kolektivni ugovor nije jednostran. Nije smao pravo, on podrazumijeva i određene obaveze. Ja se iskreno nadam da ćemo, uz narednom periodu koji je pred nama, ponovo doći u situaciju da ne moramo kupovati ugalj izvan koncerna i da će naši rudari proizvoditi to”, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Energetska tranzicija, pritisak EU, dekarbonizacija, status Bloka 7, krucijalna su pitanja.

“Tu imaju dvije faze. 20230- i 2050. godina. Sofijska deklaracija je tu jasna. Mi smo potpisnici kao država te deklaracije, ali mi moramo živjeti i 2030. i 2050. godine. Tako da bez rudnika i udružavanja naših posotjećih termoblokova u punom kapicitetu, ne možemo funkcionisati do 2050.godine”, kaže Sanel Buljubašić, V.D. direktora Elektorprivrede BIH.

“Potpuno je jasno ovdje da od Termobloka 7 neće biti ništa. Ali ćemo napraviti sve što je u našoj moći da ove ostale blokove dpvedemo u dogovarajuću funkciju kako bismo 2030. i 2050. dočekali spremnu”, kaže Nikšić.

A sve to je nezamislivo bez proizvodnje koju je Kreka povećala u posljednje vrijeme i bez onih koji su za to najzaslužniji.

“Budućnost rudnika ne bi trebala biti upitna. Mi sami po sebi znamo da rudaru ne treba mnogo. Obezbjedite nam sredstva za rad, recite nam koliko treba raditi i platite nam za naš rad. I to je to“, rekao je Adnan Delić, rudar.

“Poruka za našu vlast i naše direktore je da ulažu u rudnike i rudarstvo jer bez rudarstva nema ni države”, kaže Husein Aščić, rudar.

Husinska buna na današnji dan 1920. godine bila je početak borbe rudara za bolje uslove rada. Tada su kopali ručno ugalj, ali kopaju ga i danas u Rudniku Mramor.

Rudnik mramor koji posluje u sastavu Rudnika „Kreka“ danas obilježava 65 godina rada i postojanja uz nadu da će opstati i da neće biti zatvoren. Rudari se nadaju da će njihov rad biti ciše cijenjen i više plaćen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!