Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Još niko nije odgovarao za ovaj zločin

Vijesti 05. maj 202319:43 1 komentar

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. Njih 1.601 izgubilo je život u opsadi koja je trajala 44 mjeseca. Zato su danas oni najmlađi – njih 1.601 osnovac i srednjoškolac – pjevali za isto toliko svojih sugrađana koji nikada nisu postali tinejdžeri. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u tri decenije nije podiglo niti jednu jedinu optužnicu za ubijenu djecu sarajeva - poručuju iz udruženja.

1.601 dijete – pjevalo je danas, za 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu…

Jedno ili hiljadu ubijene djece u Sarajevu, ili bilo gdje drugo – dovoljan je razlog da suosjećamo, i nikada se ne prestanemo sjećati koliko čovjek čovjeku, može uzročiti boli.

I ovog 5. maja upućena je snažna kritika zbog višedecenijskog izostanka procesuiranja i kažnjavanja počinjenog zločina.

“Još nikada nisu podigli niti jedne optužnice za 1.601 ubijeno djete i njima poruka na jedan poseban način da konačno rade svoj posao, da procesuiraju i kažnjavaju odgovorne, a ovo sve će biti jedna dramaturgija rekao bih jedna posebna priča koja će ostati za naredne decenije budućim generacijama da ih podjeća na ono vrijeme iz 90-tih godina i koliko je značajan mir i sloboda jer samo u tim okolnostima mogu da grade svoju budućnost i da žive jedan normalan život”, kazala je Fikret Grabovica, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Budite obrazovani, budite upućeni, budite sposobni, hrabri i pametni jedna je od poruka za neku novu djecu Sarajeva.

“Ono što je ključno trenutno je da nasu djecu podjecamo na ono sto se desilo stalno govorimo i upozorvamo na zla koja su se desavala u predhodnom ratu, ali i na zla inače u zivotu koja se desavaju, da budu smirena i da budu djeca, da odrastaju svoje djetinjstvo, a da mi budemo njihova podrška”, kazala je Amerisa Ahmetović, Predsjednica udruženja civilnih žrtava rata Svjetlost.

Nakon 31 godinu potrebno je promijeniti sve iz temelja, smatra predjednica udruženja civilnih žrtava rata. Promjena pristupa i intenzivniji rad na jačanju kulture sjećanja je neophodan.

“Danas se sjećamo tragično stardalih naših najmladjih sugrađđana u opkoljenom sarajevu Njih 1.601 je opomena da se to nikada ne desi”, rekao je Nihad Uk, premijer KS.

Opomena koja nije shvaćena, jer ratovi i danas traju, samo na drugim mjestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare