Dan žalosti u USK bit će na dan sahrane ubijenog policajca: “Ovo je napad na državu”

Vijesti 25. okt 202413:00 0 komentara
N1

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK za N1 je govorio o sinoćnjem uznemirujućem ubistvu jednog i teškom ranjavanju drugog policajca u Bosanskoj Krupi, a za ta gnusna djela je osmumnjičen maloljetnik (14) koji je odmah potom uhapšen. Habibija je poručio da se policija mora maksimalno zaštititi i da se kazni svako ko pokuša dići ruku na policijske službenike. Istakao je i to da će Dan žalosti na području USK biti proglašen na dan sahrane ubijenog policajca.

Habibija je istakao da je nakon sinoćnjeg ubistva podignut nivo pripravnosti.

“Kako bismo poslali poruku da građani ne trebaju biti uznemireni. Ono što vjerovatno javnost već zna, a i ja mogu potvrditi jeste da se radi o maloljetniku koji je izvršio ovaj čin. Tužilaštvo USK je okarakterisao ovo krivično djelo kao terorizam i možda je dobro da se krene od toga kako bi poslije istraga pokazala šta je tačno bio motiv ovbom počiniocu da počini ovakvo gnusno djelo. Kao ministar mogu poručiti da ću učiniti sve da zaštitim integritet i život svakog policijskog službenika. Napad na policiju je napad na državu. Ukoliko mi nemamo policiju onda nemamo ni državu. Svi oni koji se odluče na ovakva i slična djela trebaju biti kažnjeni najstrožije. Policiju moramo zaštititi jer je potrebna i građanima i državi”, naveo je Habibija.

Ministar Habibija je iznio i određene, kako kaže, preliminarne informacije.

“Prema mojim saznanjima maloljetnik je sinoć ušao sam u policijsku stanicu i nasumično počeo hladnim oružjem vršiti napad na policijske službenike koji se zapravo nisu nadali niti su očekivali da neko tako može ući u policijsku stanicu i napasti ih. Ali dešava se i to i to je zapravo samo jedna opomena nama da vidimo u kakvom je stanju društvo u BiH jer ovo nije samo u domenu policije već i svih nivoa vlasti”, dodao je.

Maloljetnik kako je rečeno ne može odgovarati za krivično djelo terorizam po Krivičnom zakonu FBiH. Da li to znači da bi trebalo zakonodavstvo mijenjati?

“Lični stav je da bi zakonodavstvo trebalo pratiti tokove u društvu jer kada se donosio zakon nisu se dešavale ovakve situacije. I smatram da treba insistirati da se smanji dobna granica da maloljetnici odgovaraju i vjerujem da će to onda imati određene rezultate”, mišljenja je Habibija.

Jutros je zasijedalo Koordinaciono tijelo i doneseni su zaključci:

“Sa premijerom USK i direktorom uprave policije smo donijeli zaključak da će svi objekti u kojima boravi policija biti zaštićeni maksimalno i da će svi stepeni sigurnosti biti podignuti na viši nivo. Da će se u budućnosti obratiti pažnja na sve osobe i objekte od posebnog značaja, ovo je očito nekakav izazov koji se stavlja pred policiju, a koji u budućnosti dolazi. Svi koji se usude dići ruku na policajca trebaju biti suočeni sa najstrožijim kaznama koje su propisane našim zakonima. Upravo je Vlada USK zasijedala u 11:00 sati i donesena je odluka da dan sahrane ubijenom policajcu bude dan žalosti na području USK”, poručio je Habibija koji je ovom prilikom izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.

Podsjećamo, maloljetnik je odmah sinoć uhapšen i pod nadzorom je policijskih organa. Međutim, kako su danas naveli iz Tužilaštva USK, budući da je riječ o mlađem maloljetniku on neće moći krivično odgovarati te u takvim slučajevima Krivični zakon predviđa odgojne mjere.

Maloljetnik ne može krivično odgovarati za ubistvo u Bosanskoj Krupi, zakonom predviđena odgojna mjera

Važno je istaći i to da je ovo krivično djelo okarakterisano kao terorizam.

“BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma”

U Bosanskoj Krupi su pojačane mjere sigurnosti, a jake policijske snage su gotovo na svakom koraku bile tokom noći.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!