Danas i vanredna sjednica Doma naroda FBiH: Hoćemo li dobiti “Adnanov zakon” o transplantaciji

Vijesti 10. jul 202409:46 0 komentara
N1

U Sarajevu će danas biti održana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Sjednica je zakazana u 18 sati. Potvrdio je ovo za N1 predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović.

Ranije danas, u 13 sati hitnu sjednicu će održati i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, a razlog sazivanja je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Vanredne sjednice slijede nakon priče koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre. Iako je našao donora, nije mu bilo omogućeno uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon.

N1

Adnanovo zdravstveno stanje je kao i jučer, kazao nam je njegov dajidža Adem Gačanica. A jučer stanje je bilo pogoršano i upitno svakoga trena.

Očekuje se da će zastupnici oba doma izglasati Izmjene ovog zakona, te će izmjene potpisati i predsjednica FBiH Lidija Bradara, nakon čega slijedi i objava u Službenom listu, što bi Adnanu i drugim pacijentima omogućilo da izvrše transplantacije od donora sa kojim nisu srodnici. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!