Danas je posljednji ispraćaj Rijada (21) iz Zavidovića: Njegovi organi dali nadu za život nekoliko osoba

Vijesti 06. aug 202414:48 2 komentara
Zavidovići info (Rijad Heldovac)

U četvrtak 3. augusta ove godine izgubljen je jedan mladi život. I to ponovo na bh. ulicama. Vozeći se motociklom, 21-godišnji Rijad Heldovac stradao je u saobraćajnoj nesreći što je potreslo kako njegovu porodicu i sve one koji su ga poznavali tako i građane koji su čuli za tu tragediju. Iako su njegovi Zavidovići obavijeni tugom, iz ove tužne priče proizašlo je ipak nešto lijepo. Srce mladog Rijada dobila je osoba kojoj je bilo potrebno, a roditelji ovog mladića su i u velikom bolu pokazali empatiju i razumijevanje.

Naime, nakon što je u četvrtak utvrđena moždana smrt mladića, ljekari su razgovarali sa njegovim roditeljima koji su pristali organe svog sina donirati ljudima kojima su potrebni.

Iz zeničke bolnice su saopštili da su, osim srca transplantirana oba bubrega i da se pacijenti nakon zahvata osjećaju dobro.

Svjesni koliko je ta odluka Rijadovim roditeljima bila teška, ali u isto vrijeme i veoma bitna, osoblje bolnice im se zahvalilo prije svega jer su pokazali humanost u najbolnijim trenucima i svojom odlukom spasili tri života.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCU Sarajevo, na čelu sa prof. dr Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a, pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića.

Obavljena je prva transplantacija srca u BiH, porodica donirala organe 21-ogodišnjaka

Iako je prerano otišao s ovog svijeta, kada se izgovori Rijadovo ime, uvijek će se spomenuti i ovo dobro djelo – da je, nažalost, njegov odlazak imao i jednu dublju suštinu.

Iako će taj gubitak biti nenadoknadiv, sigurno će i Rijadovi roditelji jednim dijelom osjećati neku vrstu mira znajući da njihov sin ipak živi, ali kroz neke druge ljude.

Dženaza Rijadu bit će klanjana danas u 17:00 sati na mezarju u Zavidovićima. Na posljednji ispraćaj će doći sigurno veliki broj ljudi koji su se brojnim porukama oprostili od njega.

Iako je otišao, Rijad je iza sebe ostavio ogroman razlog da ga svi dodatno sa ponosom spominju.

Redakcija N1 televizije i portala Rijadovoj porodici izražava najdublje saučešće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare