Danas sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou, dan ranije pale međusobne optužbe

Vijesti 08. feb 202407:39 0 komentara
Dodik, Nikšić, Čović i Konaković (Foto: B.Zdrinja)

U Sarajevu će se danas sastati predstavnici 'Trojke', HDZ-a Bosne i Hercegovine, te SNSD-a, kako bi nastavili razgovore o reformama potrebnim za nastavak EU puta BiH.

Biće to prvi susret vladajućih nakon sastanka u Laktašima u januaru, nakon kojeg je dio koalicije tvrdio da je izašao sa sporazumom, dok je drugi dio negirao da su izmjene Izbornog zakona BiH i reforme dogovorene.

Podsjetimo, današnji sastanak jučer je najavio predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, poslavši i poruku partnerima da “prestanu sa nadmudrivanjem”.

“Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika”, naveo je Čović jučer.

Još ranije je predsjednik NIP-a, Elmedin Konaković, naglašavao kako neće prihvatiti Čovićeva trenutna očekivanja vezana za izbor člana Predsjendištva BiH, a njegove razmirice sa predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom nastavile su se i jučer.

Čović za sutra najavio sastanak predstavnika državne vlasti i uputio poruku partnerima

Dodik je jučer ponovio stajalište da nema ničega spornog u provedbi dogovora iz Laktaša, a Konakovića optužio da pokušava “biti glasnogovornik Evropske unije”, nakon što mu je ovaj poručio da će naredni dani pokazati da li je ruska marioneta.

“Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće, pokazat će se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima ‘sipa’ riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu”, rekao je Dodik dodavši kako on treba razgovarati s njima, tj. koalicinim partnerima.

Konaković poručio da će Dodik sada pokazati da li je ruska marioneta, uslijedio odgovor: “Ništa od EU osim…”

Brzo je uslijedio odgovor Konakovića.

“Ne sakupljam poene zagovarajući EU put, kako me Dodik večeras optužio, možda ih čak i gubim. To radim zbog čvrstog ubjeđenja da taj put donosi jačanje ekonomije i benefit svim građanima u svakom dijelu naše zemlje”, naveo je.

Podsjetimo, svega nekoliko sedmica ostalo je do trenutka kada će BiH saznati da li otvara ili ne otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, odnosno do objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku BiH na EU putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!