Danas sjednica Bundestaga, najavljena rasprava o BiH

Svijet 02. jun 202212:36 0 komentara
AA

Zastupnici vladajuće koalicije u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji Bosni i Hercegovini s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji. Danas će biti održana i sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati Bosni i Hercegovini.

Naime, vladajuća koalicija u Njemačkoj (koju čine stranke SPD, Savez 90/Zeleni i FDP) jučer je napravila rezoluciju koja je prošla kroz radne grupe i klubove zastupnika.

“Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu.

Poslanici između ostalog pozivaju njemačku vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”. Također pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

No, šta je daljnji put rezolucije?

Nakon jučerašnjeg poteza, a koji ne znači i konačno usvajanje rezolucije, zanimalo nas je kakae su to procedure u ovakvim slučajevima i kakav daljnji razvoj situacije Bosna i Hercegovina može očekivati.

Kako pojašnjavaju izvori N1 iz Berlina, rezolucija će ići u plenum, odakle je plenum bez debate dalje šalje u odbore, u kojima učestvuju i opozicione parlamentarne stranke.

Nakon rasprave i zaključka u odborima rezolucija se vraća u plenum, gdje će se o njoj debatovati, i u konačnici usvojiti zaključak.

Dakle, danas će rezolucija bez debate biti upućena u odbore, odakle će se sredinom juna ili početkom jula vratiti u plenum na raspravu, gdje će se usvajati zaključak i na kraju i glasati o njoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!