Darko Elez prebačen u Srbiju

Vijesti 07. sep 202220:13 0 komentara
Screenshot

Darko Elez, koga je Sud BiH kao člana organizovane kriminalne grupe osudio na 15 godina zatvora, prebačen je u Srbiju gdje će izdržavati kaznu po sopstvenom zahtjevu, potvrđeno iz Ministarstva pravde BiH.

Elezu je ovaj zahtjev odobrilo i Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo pravde BiH.

Molbu za izručenje Srbiji Elez je podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima, prenosi ATV.

Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu “Lutka”.

Njemu je bilo oduzeto državljanstvo Srbije, ali je odlukom Upravnog suda vraćeno.

On je 10. novembra prošle godine u cjelosti priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu “Lutka”.

Za Eleza je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstroža kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet “Lutka” u potpunosti pravosnažno okončan.

Eleza je potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” teretila za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!