Darko Elez u Sudu BiH: Odredite mi pritvor

Vijesti 05. mar 202115:10 > 15:10 0 komentara
Anadolija/Arhiv

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište osumnjičenom Darku Elezu na osnovu prijedloga državnog Tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora. Sud BiH odluku će donijeti tokom dana.

Postupajući tužilac Dubravko Čampara pritvor je zatražio zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog Eleza, te kako je naveo, zbog straha i uznemirenosti svjedoka i građana Sarajeva, posebno Istočnog Sarajeva i BiH. Tužilac je rekao da se Darko Elez u okviru istrage pokrenute krajem decembra 2020. godine sumnjiči za orgaizovani kriminal i više teških krivičnih djela. Između ostalog, za ubistvo Siniše Miličevića (zvanog Tigar) u Istočnom Sarajevu, dva pokušaja ubistva u Bijeljini, tri krivična djela iznude i ugrožavanje sigurnosti.

“Radi se o desetinama izjava svjedoka, materijalnoj dokumentaciji, foto dokumentaciji, SMS porukama, traskriptima koje potvrđuju osnov sumnje. Svjedoci govore da je Elezov autoritet u grupi neprikosnoven, a da se njegove naredbe izvršavaju bez pogovora. To je isti modus operandi kao u predmetu “Lutka”. Svjedoci kažu da su užasno prepadnuti i traže zaštitu MUP-a Republike Srpske i BiH. Više od 35 svjedoka naveli su da su im ugroženi životi i životi njihovih porodica. Svjedoci u svojim izjavama objašnjavaju kako se prevoze ljudi iz Srbije u BiH, kako dovoze ubice, oružje i kažu – ubice koje su došle ubijaju za poznate škaljarske i kavačke klanove, u slobodnom vremenu kad ne ubijaju za Eleza. To je tragedija i za jednu i za drugu državu – s kojom lakoćom oni to rade i organizuju. Nema dileme da on ima interes da pobjegne iz BiH”, rekao je u sudnici postupajući tužilac.

Senad Kreho, advokat osumnjičenog ustvrdio je kako se Darku Elezu na osnovu rješenja o izručenju nadležnih institucija iz Srbije ne može suditi za predmet “Lutka”, kao ni za ugrožavanje sigurnosti – krivičng djela iz nove istrage.

Tužilac Čampara govorio je i o izjavama svjedoka vezano za ubistvo Siniše Miličevića (zvanog Tigar), a pomenuo i bojazan porodice – svi smo mislili da će mu se nešto desiti od kako je Darko pušten iz zatvora jer je smatrao da je Tigar dobar sa Ždralom (Đorđe Ždrale).

U ovoj fazi istrage odbrani ne možemo dostaviti izjave svjedoka dodao je još tužilac Čampara.

Sudu se obratio i osumnjičeni Elez.

“Što se mene tiče mogu i u pritvor da bi gospodin tužilac što bolje proveo istragu. Retorika tužilaštva i teatralno izlaganje je u ovom sudu nedopustivo. Što se tiče Siniše (Siniša Miličević) nisam imao razlog, niti sam govorio nekome koga ću biti, nisam toliko lud. Sve izjave svejdoka su isfabrikovane. Tigar sa mnom nikada u životu nije imao nikakve negativne veze, a ne da ja izvšim ubistvo”, naveo je Elez.

Tužilac Čampara govorio je o komunikaciji između osumnjičenog Eleza i načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimira Šehovca.

“Darko Elez slobodno poziva načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo 50 puta, a mi snimamo taj razgovor, i kaže – budeš li ovo ili ono radio, vidjećeš šta će ti se desiti, a posebno ono što si prije radio”, rekao je tužilac.

Osumnjičeni Darko Elez potvrdio je da je zvao Branimira Šehovca.

“Tačno je da sam ga zvao. Pravo da vam kažem – cirkuzao sam s njim, zezao se jer se isti hvalio da ću ja biti izručen BiH. Svaki dan kad mi je bilo dosadno, kad sam vozio kamion do 3 sata, svjesno sam ga zvao sa mog mobilnog telefona i pričao šta voli da čuje”, rekao je Elez.

Advokat Senad Kreho rekao je sutkinji za prethodni postupak da Darku Elezu prilkom izručenja 3. marta 2021. godine nije pozlilo, već je u prisustvu pripadnika MUP-a Srbije dobrovoljno pristao na poligraf zbog medijskih navoda i dovođenja u vezu sa pokušajem ubistvom predsjednika Srbije, sa Veljom Nevoljom (Veljko Belivuk) i gospođom Hrkalović (Dijana Hrkalović). O tome je u sudnici govorio i Elez.

“Bio sam na saslušanju na aerodromu vezano za sve optužbe. Bio sam dobrovoljno na poligrafu vezano za predsjednika Vučića. Ženu (Dijanu Hrkalović) nikada nisam vidio, a tužilac tvrdi da me ona čuvala i štitila”, dodao je osumnjičeni tokom ročišta.

“Ja nisam toliko lud i glup da bježim, tražim da ostanem u pritvoru”, ponovio je.

Darko Elez je uhapšen u beogradskom naselju Batajnica 21. decembra 2020. godine po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, a po potjernici Interpola Sarajevo na zahtjev Tužilaštva BiH. Prvobitno je Viši sud u Beogradu u januaru odbacio molbu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza uz obrazloženje da su djela za koja je optužen izvršena (od 2005. do 2009.) prije zaključenja ugovora između Srbije i BiH o izručenju – 2013. godine. Apelacioni sud u Beogradu donio je kasnije pravosnažnu odluku o ispunjenim uslovima za izručenje osumnjičenog Bosni i Hercegovini, a konačnu odluku o izručenju ministarka pravde Srbije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!