“Definisati snus kao duhanski proizvod”

Vijesti 29. sep 202310:36 0 komentara
N1

S obzirom na to da maloljetnici u BiH sve više koriste snus i "vejp", kontaktirali smo, između ostalih, i ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te pitali da li postoji inicijativa da se ovaj problem zakonski uredi i time onemogući pristup djeci.

Iz ministarstva podsjećaju da “je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje (“Sl. novine FBiH”, br. 38/22) u Federaciji BiH počela 28. maja ove godine, te da je Zakon stupio na snagu u maju prošle godine, s početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu”.

Dalje navode da član 2. Stav 15. ovog zakona definiše pojam elektronske cigarete, dok Stav 17. ovog Člana navodi da “Duvanski proizvod je proizvod koji je u cijelosti ili djelimično napravljen od duvana, koji jeste ili nije genetski modifikovan i proizveden je za njegovu upotrebu putem pušenja, ušmrkavanja, usisavanja, žvakanja, ili bilo koje druge vrste upotrebe”. Obzirom da je snus vlažni usitnjeni granulat duvana, ovim stavom bi se morao kategorisati kao duhanski proizvod.

Dalje, iz iministarstva smatraju da je neophodna dopuna zakona kojim će samostalno i nedvosmisleno definisati snus kao duvanski proizvod.

Što se tiče sprečavanja pristupa maloljetnim licima duvanskim proizvodima i ostalim proizvodima za pušenje, Član 25. ovog zakona navodi da:

Stav 1. Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje licima mlađim od 18 godina.

Stav 6. U cilju sprečavanja pristupa maloljetnih lica duvanskim i ostalim proizvodima za pušenje Federalno ministarstvo zdravstva može preduzimati i dodatne regulatorne mjere.

Stav 7. Federalni ministar zdravstva donosi podzakonski akt o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja.

Podsjećanja radi, iz Vijeća roditelja KS apeluju na nadležne na hitna rješenja, kako bi djeci bio onemogućena prodaja ovim proizvodima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!