Definiše se akcioni plan za provođenje Pravne strategije za Trgovsku goru

Vijesti 07. nov 202214:58 0 komentara
N1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak Koordinacionog tijela na kojem su usvojeni izvještaji o dosadašnjem radu i provedenim aktivnostima Ekspertskog i Pravnog tima u sprječavanju izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko, predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut i Ekspertskog tima Emir Dizdarević, te predstavnik nevladine organizacije ”Green team” Mario Crnković.

Sagovornici su pozdravili odluku Savjeta ministara BiH da jednoglasno usvoji Strategiju pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Na sastanku je usaglašeno da će u narednoj fazi biti definisan akcioni plan za planiranje, praćenje i realizaciju aktivnosti u vezi sa Strategijom pravne zaštite interesa BiH, u cilju obezbjeđivanja adekvatne zaštite stanovništva u slivu rijeke Une, kao i zaštite životne sredine.

S tim u vezi, dogovoreno je da se Savjetu ministara BiH predloži dopuna odluke o imenovanju Pravnog tima, na način da će se ovom radnom tijelu dodijeliti novi zadaci u vezi sa planiranjem, praćenjem i realizacijom aktivnosti utvrđenih Strategijom pravne zaštite interesa BiH.

Zajednički zaključak je da je neophodno u kompletan proces snažnije uključiti nevladin sektor, te intenzivirati diplomatske aktivnosti zasnovane na adekvatnoj pravnoj argumentaciji, kako bi se efikasnije stalo u odbranu jedinstvenog stava nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!