Delegacija EU o prijetnjama povratnicima u Srebrenici: Zaprepašteni smo

Vijesti 04. aug 202317:24 1 komentar
N1

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini reagirala je na navode o zastrašivanju povratnika u Srebrenici, koji su uslijedili nakon objavljivanja godišnjeg izvještaja o negiranju genocida, te pozvala nadležne da provedu istragu.

Zaprepašteni smo izvještajima da su povratnici u Srebrenicu i oni koji rade na dokumentiranju negiranja i relativiziranja genocida napadnuti, zastrašeni i targetirani”, poručili su iz ambasade EU u Sarajevu.

Pozvali su nadležne da “u potpunosti” istraže ove navode, ističući kako svi građani imaju pravo da se osjećaju sigurno u svojim domovima i na radnom mjestu.

Podsjećamo, Memorijalni centar Srebrenica objavio je treću godinu zaredom “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023”, u kojem je zabilježeno 90 slučajeva negiranja genocida u periodu od maja 2022. do maja 2023.

Istraživanja koja su provedena za 2023. godinu ukazuju na to da su Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Miodrag Linta, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i dalje glavni negatori genocida.

Pored Dodika, Kojića i Linte, među negatorima su se našli i tabloidi iz Srbije „Informer” i „Alo”, Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potparol SNSD-a te Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković upozorio je na prijetnje upućene članovima tima koji su radili na izvještaju te pozvao nadležne institucije da im osiguraju zaštitu, kao i za njihove porodice.

Na prijetnje je ukazao i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić, koji je istaknuo da je nakon objave izvještaja u 372 medija diljem regije krenula “odmazda”, te da se “kroz režimske medije u RS stavlja meta na čelo ljudima koji su uključeni u izradu izvještaja”.

Suljagić: Nigdje nikoga osim nas samih, ponovo prepuštenih sami sebi

On se obratio i ambasadama sjedinjenih Država, Velike Britanije, OHR-a i EU Delegacije, kazavši kako je zabrinjavajući val neprijateljstva prema onima koji govore istinu i istraživačima, te je pozvao na jedinstvo u suprostavljanju pokušajima da se poriče genocid u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare