Delegati FBiH traže istragu o privatizaciji i propadanju Fabrike duhana Sarajevo

Vijesti 17. feb 202213:07 3 komentara
Screenshot

Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, podnio je inicijativu kojom se traži ispitivanje privatizacije i propadanja Fabrike duhana Sarajevo i Fabrike duhana Mostar. Pitanje Vladi FBiH u vezi privatizacije FDS postavio je i Zvonko Marić kazavši kako "ne može shvatiti da za takav potez Vlada FBiH nije tražila saglasnost najviših zakonodavnih tijela u FBiH".

Prema Konakovićevom prijedlogu, komisija bi brojala 11 članova, a o sastavu bi se dogovorili.

“Ovaj dom je prvi otvorio raspravu o famoznim respiratorima iz Kine, a ovaj dom je tada pokazao ozbiljnost. Pokazali smo komisiju koja je odlično uradila svoj dio posla i znam da su dijelovi iz rada ove komisije našle svoje mjesto u predmetu. Pozivam sve da pokažu ozbiljnost i u ovoj temi koja za epilog ima aktuelno gašenje FDS. Bez posla ostaje 150 radnika”, rekao je Konaković.

Marić: Ovo je nečuveno

Delegat Zvonko Marić kazao je kako je nečuveno da je FDS ovako uništena i da je cjelokupna javnost zgrožena, ali i delegati ovog Doma.

“Nakon 142 godine ugasiti jedna gigant, koji je nekada brojio 3.000 uposlenika i mogao pokrenuti dosta toga kada je riječ o privrednim tokovima u FBiH, je nerazumljivo. Volio bih da mi neko ovdje usmeno ili na bilo koji način odgovori. Ukazujem predsjedavajućem da nama delegatima iz Vlade FBiH i premijer ne odgovaraju na pitanja koja postavljamo i to je nečuveno. Obično u normalnim parlamentima, a ovaj očito nije, dođu svi, ili većina ministara, odgovaraju usmeno na pitanja. Svjedočio sam tokom rata da su radnici FDS otišli na brda da brane grad i kada su se vratili većina ih nije imala gdje. Je li veći prioritet praviti tržne centre i zgrade od toga? Kako je moguće da je Vlada prodala 39 posto vlasništva nad tim kapitalom”, upitao je Marić.

Podsjetimo, Fabrika duhana Sarajevo ulazi u postupak likvidacije 31. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare