Delić: Gaza je primjer, kao i BiH prije 30 godina, da prava nisu jednaka za sve. Čemu riječi bez djela?

Vijesti 10. dec 202320:07 0 komentara
F.Z./N1

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike uputio je poruku povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

“Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i kako je vrijeme pokazalo ta ljudska prava su samo za određene ljude, ne i one ljude koji danas, kao i prethodnih dana svakodnevno nasilno umiru u Gazi.

Međunarodni dan ljudskih prava temelji se na konvencijama i deklaracijama koje tobože svima nama garantuju pravo na život, zdravlje, slobodu, hranu, liječenje, dostojanstvo, čast…”, naveo je Delić.

Potom je dodao:

“Gaza je primjer da ta prava nisu jednaka za sve, kao što je i Bosna i Hercegovina prije trideset godina pokazala da životi djece i ljudi u Bosni ne vrijede koliko vrijede životi drugih Europljana, a mi jesmo Europljani i to autohtoni, jedni od najstarijih europskih naroda. Pa ipak, konvencije i deklaracije nisu vrijedile za nas. Baš kao što ni danas, ni bilo koji drugi dan ne vrijede za djecu i ljude u Gazi.”

Između ostalog, upitao je šta slavi civilizacija danas?

“Čemu onda sve te deklaracije i konvencije? Kome su potrebne, ako prije svega, ljudskost zakaže svaki put kad zagusti na određenim predjelima ove Zemlje? Nama i ljudima Gaze sigurno ne vrijede mnogo jer ko nama garantuje da mi sutra ponovo nećemo prolaziti ovo što danas prolazi Gaza.

Čemu riječi bez djela? Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? Šta slavi civilizacija danas? Šta obilježavaju mirotvorci svijeta danas? Ubijanje, izgladnjivanje, mrcvarenje civila i djece u Gazi”, zaključio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!