Delić najavio reviziju: Na “meti” socijalne ustanove, fondovi, nezaposleni…

Vijesti 11. maj 202319:35 > 21:07 1 komentar
N1

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je krupne korake kada je u pitanju populacija koja potpada pod njegov resor. Na prvom mjestu je revizija svih ustanova i fondacija koje se bave socijalnim i osjetljivim kategorijama, a potom segment nezaposlenih, odnosno osoba koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje. U fokusu će biti osobe koje su dugi niz godina na biroima, a s ciljem da se oblast uredi i razdvoje nezaposleni koji aktivno traže posao i oni koji su na zavodima samo zbog zdravstvenog osiguranja.

Govoreći o osobama sa invaliditetom koje su 9. maja održale proteste ispred zgradde Vlade FBiH, kazao je kako su njihovi zahtjevi opravdani te daje razgovarao s njima.

“Mi ćemo biti neko ko će zagarantovati te interese. Smatram opravdanim njihove zahtjeve. Ranije Vlada je odlukom osigurala isplatu jednokratnih pomoći za sva javna preduzeća, a nije mislila na najugroženije poput osoba sa invaliditetom koje imaju najmanja primanja u ovoj državi, a nisu u mogućnosti da brinu same o sebi, odnosno moraju imati nekoga ko će brinuti o njima”, rekao je Delić.

Slijede revizije

Za zahtjeve o smjeni direktora Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, kazao je kako će se prvo detaljno informisati jer je osmi dan kako je tek preuzeo funkciju.

“Pitanja smjena nisu pitanja isključivo ministarstva. O njima odlučuje vlada. Posjetili smo se ustanove socijalne zaštite. Mislim da su te ustanove ogledalo svih odnosa vlasti prema najugroženijim kategorijama. Stanje nije ni malo zadovoljavajuće, nemamo čime da se pohvalimo. Dužni smo da promijenimo zakonske regulative i omogućimo da usluga u tim ustanovama bude na najvećem mogućem nivou. Neki od njih imaju problema sa finansiranjem, Vlada je kao osnivač dužna da se brine o tome”, rekao je Delić u Danu uživo i dodao: “Potrudit ću se da ove teme uvijek budu u fokusu, ali nema rješenja preko noći.”

O problemima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dugo se pisalo i govorilo. Delić poručuje da će se baviti svime onim što im je nadležnost i najavljuje reviziju.

“Uradit ćemo reviziju svih javnih preduzeća, fondova i institucija i Vladi poslati najkvalitetnije informacije na dalje postupanje. Obišao sam neke od ustanova, obavili smo sastanke, tako će biti i s ovom institucijom. Ono što ćemo uraditi jeste uvesti odjeljenje koje će na dnevnoj bazi pratiti rad tih institucija i fondova. To je naša zakonska obaveza”, rekao je Delić.

Srazmjer penzionera i zaposlenih loš, sistem “apsolutno neodrživ”

Prethodna Vlada dogovorila je uvećanje invalidnina. Na pitanje ima li dovoljno sredstava u budžetu, Delić kaže da nedostaje 73 miliona KM, ali da će ih osigurati rebalansom budžeta. Pohvalio je delegata i zastupnika Irfana Čengića koji se s kolegama izborio za Izmjenu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica sa djecom.

“Naknada je nekada bila minimalna, sada maksimalno iznosi 701 KM”, kazao je.

Govoreći o nesrazmjeru broja zaposlenih i penzionera, kazao je kako on apsolutno neodrživ.

“Taj  srazmjer trenutno iznosi 1:1,27, a u bivšoj državi je to bilo 1:3. Imali smo tri zaposlena na jednog penzionera. Ukoliko ne poradimo na tome, u dogledno vrijeme imat ćemo ozbiljne probleme kada je u pitanju isplata penzije. Nadam se da se to neće desiti. Pokrenuli smo višemilionske projekte sa Svjetskom bankom za zapošljavanje mladih, moramo smanjiti sivu ekonomiju. Neophodna je reforma zavoda”, rekao je Delić.

Reforma Zavoda za zapošljavanje,  doći će do “razdvajanja” nezaposlenih

Naveo je kako na Zavodu za zapošljavanje 283.000 nezaposlenih, a da je najveći dio tu zbog zdravstvenog osiguranja, a ne zato što traže posao.

“Naša obaveza je da uradimo reformu u smislu razdvajanja onih koji aktivno traže posao i onih koji su tu zbog zdravstvenog osiguranja. Za one koji traže posao da uradimo prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, do sada su iz godine u godinu takvi programi su ostajali neiskorišteni jer nemamo dobre programe zapošljavanja. Naložio sam reviziju strategije zapošljavanja da imamo jasne smjernice. Najveći izazov je podijeljena nadležnost   FBiH i kantona, ali nadam se da ćemo u zajedničkoj koordinaciji uspjeti riješiti ovaj problem. UNSA ne proizvodi kadrove potrebne tržištu rada”, rekao je Delić za N1.

Kazao je i kako će se raditi na implementaciji projekta socijalne karte te da su sve međunarodne institucije zainteresovane za to.

Najavio je i reviziju odluke o povećanju penzije u iznosu od 3,9, a nakon što je razgovarao sa predstavnicima penzionera koji su izrazili nezadovoljstvo visinom povećanja i brojem mjeseci na koje se povećanje odnosi.

Izrazio je nadu da će njihovi prijedlozi zakona biti usvojeni bez problema u Parlamentu FBiH jer će oni svi biti u korist građana.

“U mom resoru nema nikakve politike, ne znam ko bi to mogao zbog nekih političkih interesa kočiti procese”, rekao je.

Na pitanje ko je kriv što  NES i SBiH nisu ostali u koaliciji, odgovara: “Mislim da će obje stranke u oba doma parlamenta podržati sve dobre odluke za građane. A što su radile na tome da ne budu dio ove vlasti, morate njih pitati.”

Kazao je kako smatra da je njihova krivica.

“Ovdje je vrijeme stalo, trebamo krenuti naprijed”

Poručuje kako je građanima FBiH potrebno da krenu naprijed i ne razmišljamo o prošlosti već budućnosti.

“Činjenica je da naša djeca ne razmišljaju kako mi razmišljamo, žele da idu iz ove države jer živimo određene blokade i jer je ovdje vrijeme stalo. Da bi se pokrenulo, potrebo je da imamo efektivnu i efikasnu izvršnu vlast. Ja se iskreno nadam da će biti takva, ja ću dati sve od sebe da bude takva”, poručio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare