Delić: Zahtjev da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika Zavoda

Vijesti 16. aug 202320:01 1 komentar
N1

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obraćajući se na vanrednoj konferenciji za medije u Zavodu Pazarić nakon objavljenih snimaka zlostavljanja štićenika kazao je da zahtjeva da se sutra ujutro otpusti radnica koja je sudjelovala u činu maltretiranja jednog od štićenika u Zavodu.

Uvijek ću stati pred sud javnosti, ali neću preuzeti odgovornost za ono za šta nisam nadležan. Osuđujemo svaki vid nasilja, pogotovo ovako jednog gnusnog nasilja nad osobom sa invaliditetom. Imam neke zahtjeve kao ministar koji je nadležan za nadzor nad zakonitošću rada ustanova socijalne zaštite. Moj zahtjev je da se sutra ujutro otpusti radnica koja je učestvovala u ovom činu, tražit ćemo da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv radnice i protiv onih koji su to snimali, a nisu poduzeli ništa da spriječe to nasilje“, kazao je i dodao:

“Uradit ćemo sve da se ovakvi i slični događaji nikada ne ponovi. Obratit ćemo se tužilaštvu, MUP-u kako bi se preduzeli svi koraci u rasvjetljavanju ovog događa. Ne znamo ni kada je nastao snimak, ni ko je učestvovao, pozivamo i Al jazeeru i novinarku da bude na raspolaganju da daju sve informacije”, kazao je Delić.

Pročitajte još

Poručio je da ohrabruje ljude da se uvijek odvaže i obrate resornom ministarstvu kako bi se poduzele sve mjere.

“Mi imamo i druge ustanove socijalne zaštite, vjerujem da ih ima i u drugim ustanovama socijalne zaštite i ohrabrujem ljude da se obrate resornom ministarstvu da poduzmemo sve mjere”, dodao je Delić.

Direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić kazao je da je imao nekoliko prijava koje nije mogao istraživati kao direktor već ih je proslijedio MUP-u i Tužilaštvu.

“Svaka informacija koja dođe do mene ja neću glumiti tužioca, ja dostavljam MUP-u ili Tužilaštvu. Što se tiče disciplinskih postupaka vodi se niz postupaka. Ja se do sada nisam odlučivao za prekid radnog odnosa. Sada imamo izričit zahtjev Ministarstva i upravljačke strukture da mogu odlučiti o prestanku radnog odnosa. I mislim da trebam tako postupiti”, kazao je Suljagić.

Također, Delić je pozvao novinarku Al Jazeere Balkans da bude saradnik Tužilaštva te poručio da je “zloupotrijebila neformalni dio sastanka na kojem je ministru pokazala snimak”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare