Demofest se vraća, upućen poziv: U julu svi na Kastel!

Vijesti 17. feb 202313:43 0 komentara
N1

Nakon pet godina pauze u Banjaluku se vraća Demofest, na oduševljenje mnogih fanova širom regiona. Demo bendovi već od danas mogu da se prijave za takmičenje, jer je konkurs otvoren.

Direktorica Demofesta Brankica Janković kaže da je sve još u fazi pripreme, ne otkiriva imena, niti eventualne nagrade.

Dodaje da je bilo mnogo inicijativa za vraćanje ovog festivala.

-Inicijative za organizovanje Demofesta u proteklih 5 godina bile su razne. Juče smo pustili neki video, 60 000 ljudi je to već podijelilo. Trudimo se da vam dovedemo što bolja imena, ali ponašamo se u skladu sa budžetima. Naši budžeti nisu tako veliki kao budžeti festivala u regionu. Kultura ne može tako lako da živi bez novca. Moramo svi zajedno da insitiramo na tome, ne samo za Demofest, nego i za druge kulturne projekte. Ne mogu na drugi način da se dese, a iako se dese slučajno, ne mogu da prežive sigurno, zaključuje Jankovićeva.

Festival će se održati u drugoj polovini jula, a tačan datum biće naknadno saopšten.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izrazio je zadovoljstvo što će Demofest ponovo biti organizovan, te ponudio svu pomoć od grada, moralnu i materijalnu.

-Uvijek smo vjerovali u novi koncept Banjaluke, ali nema napretka ako ne vratimo duh onog čega svi volimo. Razgovarali smo da se festival vrati prošle godine, ali nije bilo moguće. Želimo da ove godine otvorimo festival i da se nikad ne napravi ovolika pauza.

Demofest je pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namijenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije. Ekspresno je stekao popularnost i među muzičarima i među publikom.

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards.

Ipak, 2018.godine festival je ugašen, špekulisalo se tada zbog toga što je jedna od nagrada za autorski tekst nosila ime Đakac, što je bio nadimak ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Direktorica festivala Brankica Janković danas nije željela da detaljiše na tu temu, naglasila je da je bitno da ponovo imamo popularni muzički događaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!