“Deponija Uborak izašla van gabarita, sada je to ogromna planina”

Vijesti 21. maj 202219:36 0 komentara
N1

Još nema dogovora mostarske gradske vlasti i građana oko rješenja pitanja deponije Uborak. Građani tvrde stanje deponije svakim danom je sve gore, a život u njenoj blizini je nepodnošljiv. Novac za sanaciju deponije je osiguran, no tužba koju su podigli aktivisti a koja se tiče Plana prilagodbe koji je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, prema riječima gradonačelnika Mostara glavna je prepreka u daljnjim aktivnostima.

Upozorenje vlastima

Rastom temperatura, neugodni mirisi sa deponije šire se kilometrima, smeće se nekontrolisano raznosi, a šira okolina deponije zatrpana je kesama i raznim otpadom. Sve su to prizori kojima stanovnici sjevernih mostarskih naselja svakodnevno svjedoče.

“Deponija je izašla van gabarita, to je sada već ogromna planina gdje su nagibi poremećeni. Imaju zakonski propisi koliki može biti nagib jedne deponije. Ovdje je sve poremećeno, samo je pitanje kad će se to sve srušiti i napraviti još veću katastrofu, mada je i ovako van svake pameti”, kazao je Omer Hujdur, iz Inicijative „Jer nas se tiče“.

Vrećama smeća koje su nedavno ostavili ispred Gradske vijećnice građani su još jednom skrenuli pažnju i upozorili vlast na hitnost rješavanja problema Uborka. Polovinom prošle godine podnijeli su tužbu koja se odnosi na Plan prilagodbe koji je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Tužba je uslijedila jer su u Inicijativi bili nezadovoljni rokovima utvrđenim u Planu prilagodbe u skladu s kojim se deponija Uborak mora sanirati za pet i više godina.

“Pet i više godina, šta to znači? To znači beskonačno. Oni rade bez okolinske dozvole, nelegalno, mi se protivimo tome i nemamo drugog načina nego da s ovim tužbama postignemo ono što nam treba i da se spasi ovaj narod”, istaknuo je Nijaz Hodžić, Inicijativa“Jer nas se tiče“.

Opasnost po građane

Uprkos apelima gradonačelnika, o povlačenju tužbe ne razmišljaju, iako ona koči čitav proces. Grad ima projekat i novac, no sanacija deponija je na čekanju.

“Imamo 2,5 milijuna KM, a ne možemo ništa s njima napraviti, jer upravo ta grupa ljudi, predvođena s gospodom koja su se čak i politički aktivirala, jer sve te sumnje u koje nisam htio vjerovati se počinju obistiniti. Da nema opstrukcije s njihove strane, mi bismo ovog časa imali novu korektnu plohu koja bi bila na način da nema procjednih voda u Neretvi. Imali bismo i prečistač procjednih voda”, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Riječ je kažu iz Udruženja o nedopustivim pritiscima na građane. Smatraju da jedino tužbom mogu natjerati gradsku vlast da u što kraćem roku nađu lokaciju za novu deponiju, a da postojeću saniraju.

Iako su iz Gradske uprave najavljivali da bi do kraja godine trebala biti pokrenuta sanacija lokaliteta deponije Uborak, jasno je da će taj proces još potrajati, te da će opasnost po građane i okolinu kada je riječ o Uborku još dugo biti prisutna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!