Der Standard: Čuvajte se Zorana Milanovića, hrvatskog Trumpa!

F.Z./N1

Hrvatski predsjednik je često podcijenjen u inostranstvu, ali on “planira da razbije demokratsko-liberalni osnovni poredak u svojoj zemlji”, navodi austrijski list Der Standard.

Der Standard navodi da neki predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog njegovog “verbalnog zlostavlja” nazivaju “ludim”, ali upozorava da ga nipošto ne treba podcijeniti.

Jer on Hrvatsku želi da pretvori u drugu Mađarsku, a radi na tome strateški”, ističe se.

Objašnjava se da je Milanović prošle sedmice najavio da će se kandidirati kao glavni kandidat socijaldemokrata na izborima 17. aprila, ali da želi istovremeno ostati šef države. Kada mu je to zabranio Ustavni sud, vrijeđao je sudije, nazivajući ih “gangsterima”.

Čovjek koji je htio spriječiti ulazak Švedske i Finske u NATO, agitovao protiv Ukrajine i čiji je prijatelj Željko Runje donedavno bio menadžer u Rosneftu podriva podjelu vlasti. Traži kontakt sa ekstremnom desnicom i napada susjednu državu Bosnu i Hercegovinu”, navodi ovaj list, te dodaje da u Hrvatskom saboru nema dvotrećinske većine za pokretanje postupka opoziva protiv njega.

Ističe se da bi zbog toga jasan signal od evropskih socijaldemokrata trebao biti odlučujući, te da bi oni trebali biti na oprezu u slučaju Milanovića.

Jer Milanović je nešto poput hrvatskog Trumpa, ali svakako ne socijaldemokrata”, navodi se.

Podsjetimo, Milanović je danas iskoristio ponovi priliku da se obračuna s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. On je izjavio da bi u Bruxellesu na Vijeću Europe glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji.

Međutim, naveo je da je mišljenja da će ti pregovori o pristupanju BiH trajati dugo, kako kaže, “500 godina i duže nego što su bili pod Turcima.”

Naveo je da bi on, da je na mjestu Plenkovića, tražio da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

Također je rekao da SAD treba ukinuti sankcije protiv hrvatskih političara iz BiH.

“Vlada nije dovoljno napravila da se ukinu te sankcije, trebalo je uzvratiti SAD-u”, izjavio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare