Dervišević o zakonu o roditeljima njegovateljima: Nama apsolutno ne odgovara

Vijesti 27. jul 202112:29 > 12:29 1 komentar
N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH počeo je sjednicu na kojoj će razmatrati predloženi zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Potrebno je sistemski i na sveobuhvatan način riješiti pitanje statusa porodica koje imaju dijete s invaliditetom i u tom je kontekstu posebno potrebno podržati roditelje, te sistemski riješiti njihov status – stoji u obrazloženju zakona.

Adnan Dervišević, predstavnik Udruženja invalidnih i bolesnih osoba Blažuj, kazao je da njima ovaj zakon apsolutno ne odgovara.

“Mi jesmo za zakon za roditelje i negovatelje, ali ne na ovakav način. Bilo bi dobro da se vrati ka redovnoj proceduru, jernas niko iz vlasti nije obavijestio da sudjelujemo u javnoj raspravi. Iako je Vlada Federacije na svojoj internet stranici podijelila informaciju da je prošla javna rasprava, međutim nama se niko nije obratio, nego je samo jedno udruženje predstavljalo sve nas s čime se apsolutno ne slažemo”, naveo je Dervišević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare