Deset godina od smrti Sulejmana Tihića, prisjetili ga se Čović i Izetbegović: “Tih i odmjeren čovjek, ali hrabar političar”

Vijesti 25. sep 202413:59 1 komentar
Anadolija

Na današnji dan prije 10 godina preminuo je Sulejman Tihić, bivši predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tihića se prisjetio lider SDA Bakir Izetbegović.

“Našeg Sulejmana u dobroj mjeri je opisivalo njegovo prezime. Pamtimo ga kao tihog i odmjerenog čovjeka, ali i kao upornog, sposobnog i hrabrog političara. Nakon preživljene golgote u srpskim koncentracionim logorima, dostojanstveno i smireno je vodio politiku u interesu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, dajući značajan doprinos procesima reintegracije i obnove povjerenja među narodima i građanima”, naveo je Izetbegović.

Dalje ističe da će ga posebno pamtiti kao neumornog borca za izgradnju države BiH.

“U čemu je uz podršku međunarodne zajednice, ostvario značajne rezultate. Tokom njegovog mandata u Predsjednišvu BiH naša država je definitivno usmjerena ka euro-atlanskim integracijama. Više od decenije je rukovodio najvećom političkom organizacijom u BiH i nosio se sa kompliciranim procesima u zamršenoj bh. političkoj stvarnosti određenoj Dejtonskim sporazumom. Radio je to uspješno, promovirajući politiku ‘korak po korak’, koja je uz teške kompromise BiH polako, ali sigurno donosila napredak. Sulejmana ćemo pamtiti kao uspješnog političara, ali i dobrog čovjeka, uzornog oca i supruga”, poručio je Izetbegović.

Tihića se prisjetio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uz objavljenu zajedničku fotografiju.

Na današnji dan prije deset godina sve nas je zatekla vijest o preranom odlasku kolege Sulejmana Tihića, kojega smo poznavali kao čovjeka dijaloga i kompromisa. Prisjećajući se naše saradnje u nastojanjima građenja bolje budućnosti za BiH i danas mu odajemo našu počast”, napisao je na platformi “X” Čović.

Sulejman Tihić je preminuo 25. septembra 2014. godine u 63. godini nakon teške bolesti, a ukopan je 27. septembra u haremu džamije Azizija u Bosanskom Šamcu.

Tihić je već dugo zbog teške bolesti bio odsutan iz političkog života, a prošle godine operisan je i u Njemačkoj.

Rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu. Član je Stranke demokratske akcije BiH od njenog osnivanja 1990. godine. Izabran je za predsjednika SDA na Trećem Kongresu stranke 2001. godine. Na Četvrtom kongresu SDA održanom 26. maja 2005. u Sarajevu, ponovo je izabran za predsjednika stranke isto kao i na Petom kongresu SDA, održanom 26. maja 2011., što mu je bio treći mandat.

Preminuo Sulejman Tihić

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1975. do 1983. godine je bio sudija i javni tužilac u Bosanskom Šamcu, a zatim advokat sve do 1992. godine.

Za vrijeme rata, od maja do augusta 1992. godine, bio je zarobljenik u logorima u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare