Detalji Izvještaja o napretku BiH: Neophodno je da BiH nastavi dalje odlučnim koracima

Vijesti 12. mar 202422:23 0 komentara
N1

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je danas u obraćanju pred Europskim parlamentom značajan reformski pomak koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana na putu ka članstvu u Europskoj uniji, predloživši otvaranje pristupnih pregovora. Europska komisija objavila je i detaljan izvještaj o koracima koje su bh. vlasti napravile u tom periodu, što je dovelo do ove odluke.

Uz podsejtnik na tok europskog puta BiH, od predavanja aplikacije za članstvo, odnosno Mišljenja Europske komisije, te odluke Vijeća EU i dalje Europskog Vijeća da se BiH dodijeli status kandidata, pa do preporuke Komisije iz decembra 2023. da BiH započne pristupne pregovore, pod uvjetom da do marta ove godine ispuni određene uvjete, izvještaj naglašava kako je od dodjele kandidatskog statusa od decembra 2022. europska integracija zemlje napredovala “bitnim reformama” i “donijela važne rezultate”.

Ursula von der Leyen: “Dajemo zeleno svjetlo BiH”

Komisija je pozdravila posvećenost i predanost političkog vodstva načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”, ističe se u izvještaju i navodi kako je neophodno nastaviti “odlučnim koracima” ka finaliziranju ključnih reformi u skladu s pravilima i standardima EU.

Osim toga, pozdravlja se i potpuna usklađenost BiH za EU vanjskom i sigurnosnom politikom, što se ocijenjuje kao “značajniji nego ikad signal zajedničke vrijednosti i strateškog usmjerenja u novom geopolitičkom kontekstu”.

U svjetlu rezultata postignutih od 2022. Komisija smatra da je Bosna i Hercegovina postigla potrebnu razinu usklađenosti s kriterijima za članstvo. Stoga Komisija preporučuje Vijeću da otvori pregovore o pristupanju s BiH u skladu s tačkom 17. zaključaka Europskog vijeća od 14. i 15. decembra 2023. Nadalje, Komisija preporučuje da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što BiH poduzme daljnje korake u skladu s tim uz izvještaj Komisije. Komisija je spremna izvijestiti Vijeće o naprtku koji je BiH postigla u vezi s ovim koracima”, navodi se u dokumentu.

Kada su u pitanju konkretni potezi bh. vlasti koje je Komisija pozdravila, izvještaj između ostalog navodi finaliziranje programa za EU integraciju kojeg je sačinila Direkcija za europske integracije i proslijedila komisiji početkom marta. Ovaj program se smatra ključnim korakom ka razvijanju i usvajanju nacionalnog programa za usvajanje EU Acquisa.

Dalje, ističe se usvajanje amandmana na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću kojeg je Parlament BiH usvojio u septembru 2023., te dopune određenih odredbi u januaru ove godine, koje su omogućile stranim ekspertima da pristupe osobnim podacima. Izvještaj također naglašava kako bh. vlasti rade na novom Zakonu o VSTV-u, koji bi trebalo da bude u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije.

Kada je u pitanju novi Zakon o sudovima, navodi se kako Ministarstvo pravde radi na novom nacrtu i očekuje se da ga preda na usvajanje Vijeću ministara tokom marta. Komisija očekuje od institucija BiH da proslijede nacrt tog zakona Venecijanskoj komisiji za dodatno mišljenje prije usvajanja u Parlamentu.

Nedavno usvojeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa kao i Zakon o prevenciji pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti našli su se u izvještaju Europske komisije kao dva od nekoliko ključnih koraka koje je BiH napravila u proteklom periodu.

Bh. vlasti su pohvaljene i po pitanju upravljanja migracijama, uz napomenu da je Parlament prošle godine usvojio Zakon o strancima, a u decembru 2023. odnosno februaru 2024. usvojena je odluka o pregovorima s Frontexom.

Kao dodatni elementi napretka, izvještaj još navodi uspješan Proces stabilizacije i pridruživanja, pozitivne korake u reformi javne uprave, te uspješno funkcioniranje institucija kada je u pitanju usvajanje određenihi dokumenata kao št su godišnji budžeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!