Detalji ročišta osumnjičenim za ratne zločine u Sarajevu

Vijesti 09. dec 202117:43 0 komentara
N1

Sud BiH donio je rješenje koijm se osumnjičenima za ratne zločine na području Kantona Sarajevo u u periodu od 1992. do 1994. godine protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika određuju mjere zabrane, istakla je za N1 advokatica dvojice osumnjičenih Sabina Mehić.

Tokom ročišta za određivanje pritvora, tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić je istakao da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli da utiču na svjedoke i saučesnike. Konstatovao je da istraga nije završena i da je neophodno zbog toga da četiri osumnjičena budu u pritvoru.

“Osumnjičeni su nastanjeni na širem području Ilidže, naravno da u ovom trenutku kada se provodi istraga, da postoji jasan i realan motiv da se utiče na saučesnike. Pogotovo jer je već prije četiri godine osnovana fondacija za odbranu pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade”, naveo je tužilac Janjić.

Tužilaštvo BiH smatra da se radi o kompleksnim krivičnim djelima, a identitet potencijalnih saučesnika još nije poznat.

“Osim argumentacije, mi smo Sudu uložili i dokumentaciju iz koje se vidi da nema elemenata za pritvor, nakon čega je Sud donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora i osumnjičenima se izriču mjere zabrane napuštanja BiH i zabrane komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenima”, rekla je advokatica Mehić.

Tužilaštvo ima pravo žalbe u roku od 24 sata na ovu odluku Suda BiH.

Upitana da li smatra da je pokretanje brojnih akcija kojima javnost svjedoči u posljednje vrijeme odraz rada ili popunjavanja kvota, advokatica Mehić odgovara:

“To je praksa Tužilaštva u svim predmetima, ne samo u ratnim zločinima. Otprilike u posljednja dva mjesta bude najviše ili optužnica ili rješenja i slično. To ste dobro primijetili , evidentno je da se to dešava pred kraj godine”, rekla je Mehić.

Dodala je kako moguće da je tako upravo zbog ispunjenja norme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!